Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Varga: Karácsonyra nem lesz devizahitel

2014.06.26. 08:08 Módosítva: 2014-06-26 08:10:46
Ha minden jól megy, karácsonyra az utolsó devizahitel is megszűnik – mondta Varga Mihály a Népszabadságnak. Az interjúban beszélt arról is, hogy a gazdaság növekedési üteme középtávon 3-5 százalék lehet, s így még ebben a ciklusban megvalósulhat az egy számjegyű személyi jövedelemadó.

A Népszabadság csütörtöki számában a nemzetgazdasági miniszter megerősítette, szerinte nem dőlnek be bankok a devizahitelek rendezése miatt, s bár a bankok várható terhét szerinte még nem lehet megbecsülni, annyit mondott: nem tudja, mire alapozta a Moody's az egymilliárd eurós becslését a devizahitelesek „kártérítésére”. Kijelentette: a kormányzat célja az, hogy a rendezés az államnak ne kerüljön semmibe.

A devizahiteles-mentőcsomag részleteiről szólva azt ígérte: a kárrendezés módjáról még egyeztetnek a bankokkal, várják a javaslataikat.

„A Kúria döntése nem zárt le minden pályát, a határozat megnyitja a lehetőséget arra, hogy a pénzintézetek vitassák a szerződéseik tisztességtelenségét. Amelyik bank úgy gondolja, hogy ő tisztességesen járt el, az nyilván pereskedni fog" – mondta Varga Mihály, aki szerint a perek lezárása után jöhet majd az elszámolás és a kifizetés.

Nem zárta ki, hogy azonnali kártérítést is kapjanak az ügyfelek, de kijelentette: „Amikor a jövőről gondolkodunk, nyilván a bankrendszer működőképességét nem veszélyeztetve, olyan megoldások lehetségesek, amelyek a devizahiteleket ebben a formában megszüntetik, de mégis lehetővé teszik azt, hogy a törlesztésük gond nélkül megtörténjen. Ez jobb az ügyfélnek is, és jobb a banknak is".

„A cél az, hogy forintosítsunk és tisztességes szerződések jöjjenek létre. Nem változtak az elvárások, a törlesztőrészleteknek érezhetően csökkenniük kell” – tette hozzá.

Beindulunk

Varga Mihály a növekedési kilátásokról elmondta: bízik abban, hogy a mostani szinthez képest a gazdaság magasabb növekedési pályára áll. „Most reális esélyét látom a 3-5 százalék közötti növekedési tartomány elérésének” – fogalmazott.

„Ha ez így lesz, és amennyiben sikerül tovább növelni a foglalkoztatást, akkor nem lesz bevételi oldalról akadálya az egy számjegyű személyi jövedelemadónak sem” – tette hozzá.

A miniszter az interjúban a reklámadóról elmondta, a kereskedelmi televízióknak is ki kell venniük a részüket a közteherviselésből. Az RTL Klub ellen elrendelt vizsgálatot a miniszter azzal magyarázta: a cég veszteségelhatárolási ügyével a reklámadó kapcsán szembesült. A cég ugyanis „egy korábbi tranzakció miatt legalább tíz évig nem fog társasági adót fizetni" – mondta.

Arra a kérdésre, hogy L. Simon László a reklámadóról szóló törvényről konzultált-e tárcájával, úgy válaszolt: „Valószínűleg minden tárcavezető kollégám joggal várja el, hogy a hatáskörébe tartozó jogszabályoknál legalább konzultáció legyen. Sokkal jobb, ha a parlament olyan jogszabályról tud dönteni, ami (...) végre is hajtható, mint olyanról, amiben kiskapuk vannak, amelyeknél utólagos módosítások szükségesek.” Varga Mihály egyben nem zárta ki, hogy a reklámadóról szóló törvényt módosítják az év végéig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?