Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy darabig megússzák a fattyú lovak

2014.06.30. 09:55

Az NGM egy soron kívüli átalakítással a tárca 2014. június 30-ról december 31-ig meghosszabbította a vendéglovagoltatásba bevont nullás, tehát bizonytalan származású lovak alkalmassági vizsgájának határidejét, írja a Napi.hu.

A módosítás kitolja az átmeneti türelmi időt az ismert származás igazolására 2019. december 31-ig, illetőleg a lovasterápia és fogyatékkal élőknek nyújtott szolgáltatásba bevont lovak esetében 2020. december 31-ig. A négyéves és ötéves minimum életkori előírás alapján a jogszabály-módosításának kihirdetésekor születendő lovak a 11 hónap vemhességi időt is figyelembe véve így még élvezhetik a mentességet.

 Ezt akarták

  • ovas szolgáltatást (lovagoltatás, fogathajtás, oktatás, lovasbemutató stb.) csak a megfelelő képesítéssellehet szervezni, például oktatói vagy edzői papír
  • a telephelyen van egylegalább 150 négyzetméteres karám és egy legalább 800 négyzetméteres, körbekerített, egyenletes talajú lovaspálya(szabad lótartás esetén ezer négyzetméter / ló területet írtak elő)
  • a lovardában van legalább egyöltöző és mosdó(lovasterápiás hely esetén akadálymentes)
  • a lovas szolgáltatóhelyenlegalább öt, legalább négyéves lovatkell tartani, amelyek alkalmasak a hirdetett feladatok ellátására
  • az alkalmasság azt is jelenti, hogya ló származása igazolt, tehát a nullás sütésű, azaz igazolatlan származású lovakat egyáltalán nem lehetne hasznosítani

A pontok betartását az állatvédelmi hatóság és a Nébih ellenőrizheti majd, amelyek szabálytalanság esetén büntetést szabhatnak ki.

Az, hogy a szolgáltatónak legalább öt, lovagoltatásra alkalmas lovat kell tartania, önmagában is komoly szűrő, de ezeknek a lovaknak eddig nem látott szigorúságú követelményeknek is meg kell felelnie.

A módosítás mentességet biztosít azon ismeretlen származású lovakra, melyekre a szolgáltatók 2020. december 31-ig már megszerezték az alkalmasságot igazoló hatósági bizonyítványt, mivel az alkalmassági vizsga megismétlése esetében sem kell az ismert származást már utólag igazolnia a szolgáltatónak (5 évente van szükség fő szabály szerint megújításra).

A türelmi idő lejártát követően ugyanakkor lezárul a származás nélküli lovak szolgáltatásba történő bevonása a korábban egyáltalán nem minősített lovak esetében. A könnyítést segíti elő a minimum ló számra vonatkozó előírás eltörlése is, ami a kisebb lovardáknak jó hír.