Piroska
3 °C
4 °C

Eladja a tengeralattjáró-részlegét a ThyssenKrupp

2014.06.30. 15:03

A német ThyssenKrupp acél- és gépipari konszern eladja svédországi tengeralattjáró-építő hajógyárát a svéd Saab AB hadiipari konszernnek, írja az MTI.

A tranzakció a ThyssenKrupp felügyelőbizottságának és a svéd versenyhatóságnak az engedélyével valósulhat meg. A felek július végére számítanak az ügylet lezárására.

Eredetileg Kockums

A 340 millió svéd korona (nagyjából 11,4 milliárd forint) vételár ellenében a Saab tulajdonába kerülő ThyssenKrupp Marine Systems AB három telephelyen, Malmö, Karlskrona és Muskö városokban 900 alkalmazottat foglalkoztat.

Az eredeti nevén Kockums svéd hajóépítő vállalatot 1999-ben vásárolta meg a kieli Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) hajóépítő vállalat, amelyet 2005-ben vásárolt meg a ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

Nem tudtak megegyezni, illetve csak így

A ThyssenKrupp azért döntött a hajógyár eladásáról, mert nem jutott dűlőre Svédországgal a tengeralattjáró megrendelésekben. A svéd kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva csak svéd tulajdonú hajóépítő vállalatot akart tengeralattjáró-építéssel megbízni.

"A hajógyár megvásárlásával a Saab megerősíti teljes fegyverrendszereket fejlesztő üzleti profilját és egyúttal szinergikus előnyökre tesz szert meglévő haditengerészeti üzletágának kiegészítésével" - idézi Hakan Bushke vezérigazgatót a Saab közleménye.