Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eladja a tengeralattjáró-részlegét a ThyssenKrupp

2014.06.30. 15:03

A német ThyssenKrupp acél- és gépipari konszern eladja svédországi tengeralattjáró-építő hajógyárát a svéd Saab AB hadiipari konszernnek, írja az MTI.

A tranzakció a ThyssenKrupp felügyelőbizottságának és a svéd versenyhatóságnak az engedélyével valósulhat meg. A felek július végére számítanak az ügylet lezárására.

Eredetileg Kockums

A 340 millió svéd korona (nagyjából 11,4 milliárd forint) vételár ellenében a Saab tulajdonába kerülő ThyssenKrupp Marine Systems AB három telephelyen, Malmö, Karlskrona és Muskö városokban 900 alkalmazottat foglalkoztat.

Az eredeti nevén Kockums svéd hajóépítő vállalatot 1999-ben vásárolta meg a kieli Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) hajóépítő vállalat, amelyet 2005-ben vásárolt meg a ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

Nem tudtak megegyezni, illetve csak így

A ThyssenKrupp azért döntött a hajógyár eladásáról, mert nem jutott dűlőre Svédországgal a tengeralattjáró megrendelésekben. A svéd kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva csak svéd tulajdonú hajóépítő vállalatot akart tengeralattjáró-építéssel megbízni.

"A hajógyár megvásárlásával a Saab megerősíti teljes fegyverrendszereket fejlesztő üzleti profilját és egyúttal szinergikus előnyökre tesz szert meglévő haditengerészeti üzletágának kiegészítésével" - idézi Hakan Bushke vezérigazgatót a Saab közleménye.