Vilhelmina
11 °C
28 °C

Ezért gyengült ekkorát a forint

2014.06.30. 08:21
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Ugyanott kezdi a hétfő hajnali órákat a forint, ahol pénteken délután abbahagyta, az euróval szembeni jegyzések a 310-es szint körül ingadoznak. A forint kéthavi mélypontján ragadt, a  portfolio.hu  összeszedte ennek az alapvető okait.

  • Történelmi mélységbe süllyedtek a magyar állampapírhozamok. Ezt egyrészt a feltörekvő piaci tőkemozgás hajtja, azonban a múlt héten szerepet játszott már a magyar jegybank önfinanszírozó modellje is. Ennek keretében ugyanis a bankok a kéthetes kötvény helyett hosszabb lejáratú állampapírokat vásárolnak, a megnövekedett kereslet pedig lejjebb tolja a hozamokat, ami a forint kamatelőnyét csökkenti.
  • Az elemzői konszenzus szerint a magyar jegybank folytathatja kamatcsökkentési sorozatát, olyan vélemények is érkeztek, hogy akár 2 százalék alá is csökkenhet az irányadó ráta.
  • A múlt héten lényeges információkat tudhattunk meg a devizahitelesek megsegítéséről, sőt pénteken már az első törvényjavaslat is nyilvánosságra került, amely a tisztességtelen helyzetet igyekszik helyreállítani. A befektetők körében pedig ijedelmet okozhatott hirtelen, hogy a forinthitelesekre is vonatkozik az egyoldalú szerződésmódosítások semmissége. Ebből kifolyólag a bankrendszerre gyakorolt pénzügyi hatást is nehéz kiszámolni egyelőre, és ez a bizonytalanság nem kedvez a forintpiacnak.
  • A tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok Kelet-Ukrajnában az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok között.