Árpád
-2 °C
4 °C

Ezért gyengült ekkorát a forint

2014.06.30. 08:21
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Ugyanott kezdi a hétfő hajnali órákat a forint, ahol pénteken délután abbahagyta, az euróval szembeni jegyzések a 310-es szint körül ingadoznak. A forint kéthavi mélypontján ragadt, a  portfolio.hu  összeszedte ennek az alapvető okait.

  • Történelmi mélységbe süllyedtek a magyar állampapírhozamok. Ezt egyrészt a feltörekvő piaci tőkemozgás hajtja, azonban a múlt héten szerepet játszott már a magyar jegybank önfinanszírozó modellje is. Ennek keretében ugyanis a bankok a kéthetes kötvény helyett hosszabb lejáratú állampapírokat vásárolnak, a megnövekedett kereslet pedig lejjebb tolja a hozamokat, ami a forint kamatelőnyét csökkenti.
  • Az elemzői konszenzus szerint a magyar jegybank folytathatja kamatcsökkentési sorozatát, olyan vélemények is érkeztek, hogy akár 2 százalék alá is csökkenhet az irányadó ráta.
  • A múlt héten lényeges információkat tudhattunk meg a devizahitelesek megsegítéséről, sőt pénteken már az első törvényjavaslat is nyilvánosságra került, amely a tisztességtelen helyzetet igyekszik helyreállítani. A befektetők körében pedig ijedelmet okozhatott hirtelen, hogy a forinthitelesekre is vonatkozik az egyoldalú szerződésmódosítások semmissége. Ebből kifolyólag a bankrendszerre gyakorolt pénzügyi hatást is nehéz kiszámolni egyelőre, és ez a bizonytalanság nem kedvez a forintpiacnak.
  • A tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok Kelet-Ukrajnában az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok között.

  Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

  Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

  Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

  Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?