Milliárdokat hozhat egy új uniós szabály

2014.06.30. 07:57

Milliárdokat hozhat Magyarországnak egy uniós jogszabály-módosítás. Januártól a távközlési cégek és műsorszolgáltatók máshol fognak áfát fizetni: eddig az volt a meghatározó, hogy hol volt a cég székhelye, jövőre azonban az számít, hol veszik igénybe az adott szolgáltatást, írta a Népszabadság.

Egyes országoknak viszont rosszul jön a változás, konkrétan Luxemburgnak. A komoly pénzügyi kultúrával és befektetőbarát adórendszerrel bíró hercegség évtizedek óta a szolgáltató cégek gyűjtőhelye, a műsorszórás áfája itt mindössze három százalék volt, számos tévé, rádió költözött ide. A műsorszórás mellett a távközlés is csak 15 százalék áfával terhelt, így ennek a szektornak is jó otthont biztosított mindmáig az ország.

Luxemburg a számítások szerint korábbi áfabevételének jelentős részét, GDP-jének egy százalékát fogja a módosítás miatt elbukni. Az áfa összege, amely más országok költségvetését gyarapítja majd, 660 millió és 1,1 milliárd euró között lehet a kormány becslése szerint.

Nálunk annyit lehet tudni, hogy amikor a UPC Direkt 2010-ben kiköltözött a hercegségbe, akkor 180 ezer ügyfél után 6,5 milliárd forint bevétel jött össze. Ha ennek áfatartalma javarészt hazajön, akkor néhány milliárddal több jöhet a költségvetésbe.