Olivér
4 °C
8 °C

Milliárdokat hozhat egy új uniós szabály

2014.06.30. 07:57

Milliárdokat hozhat Magyarországnak egy uniós jogszabály-módosítás. Januártól a távközlési cégek és műsorszolgáltatók máshol fognak áfát fizetni: eddig az volt a meghatározó, hogy hol volt a cég székhelye, jövőre azonban az számít, hol veszik igénybe az adott szolgáltatást, írta a Népszabadság.

Egyes országoknak viszont rosszul jön a változás, konkrétan Luxemburgnak. A komoly pénzügyi kultúrával és befektetőbarát adórendszerrel bíró hercegség évtizedek óta a szolgáltató cégek gyűjtőhelye, a műsorszórás áfája itt mindössze három százalék volt, számos tévé, rádió költözött ide. A műsorszórás mellett a távközlés is csak 15 százalék áfával terhelt, így ennek a szektornak is jó otthont biztosított mindmáig az ország.

Luxemburg a számítások szerint korábbi áfabevételének jelentős részét, GDP-jének egy százalékát fogja a módosítás miatt elbukni. Az áfa összege, amely más országok költségvetését gyarapítja majd, 660 millió és 1,1 milliárd euró között lehet a kormány becslése szerint.

Nálunk annyit lehet tudni, hogy amikor a UPC Direkt 2010-ben kiköltözött a hercegségbe, akkor 180 ezer ügyfél után 6,5 milliárd forint bevétel jött össze. Ha ennek áfatartalma javarészt hazajön, akkor néhány milliárddal több jöhet a költségvetésbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?