Bankszövetség: Ezt nem így kellene

2014.07.01. 17:05

Fenntartja a bankszövetség, hogy az árfolyamrés alkalmazása jogszerű, ráadásul azt korábbi jogszabályok is elismerték - hangzott el a szervezet mai sajtótájékoztatóján a portfolio.hu szerint. Kovács Levente főtitkár felhívta a döntéshozók figyelmét a parlament előtt fekvő törvényjavaslat hatásainak mérlegelésére. A bankok a bírósági perekre rendelkezésre álló határidők meghosszabbítását kérték a jogalkotóktól, továbbá szeretnék, ha a tisztességtelennek nyilvánított tételek elszámolásával egy időben történne meg a devizahitelek forintosítása.

A parlament előtt fekvő törvénytervezet elfogadása előtt a döntéshozóknak érdemes felmérniük döntésük hatásait. Kovács Levente szerint a bankszektor az egyik legszigorúbban szabályozott ágazat, aminek a működése "szigorú jogkövetésre épül".

Ezért nincs igaza a Kúriának a bankok szerint:

A lakáscélú hiteleknél 2011 óta, a szabad felhasználásúaknál 2014. július 1-től kötelező a középárfolyam alkalmazása, így a bankok joggal gondolhatták úgy, hogy korábban nem volt tisztességtelen az árfolyamrés alkalmazása - mondta Kovács Levente. A 275/2010-es kormányrendelet annak idején új formában fektette le a hitelszerződések egyoldalú módosításának szabályait is, amelyet a bankszektor maradéktalanul teljesített. Most ezen jogszabályon alapuló szerződések jogi megfelelőségét is megkérdőjelezi a jogalkotó - hívta fel a figyelmet Kovács Levente.

Az ügyfelek a döntésükről kockázatfeltáró nyilatkozatot írtak alá, a bankszövetség továbbra is fenntartja, hogy az árfolyamrés alkalmazása jogszerű, mögötte valós szolgáltatás áll. A főtitkár az elévülés szabályozásának felrúgását is méltánytalannak tartaná.

Méltánytalan kollektív bűnösséget hirdetni, hiszen a bankok eltérő kondíciókkal, versenyben kínálták termékeiket. Különadók nélkül 220 milliárd, a különadókkal együtt évi 1000 milliárd forint különadót fizet a szektor - vélte Kovács.

Ezt szeretnék a bankok:

A múlt pénteken benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban a bankok a bírósági perekre rendelkezésre álló határidők meghosszabbítását kérték a jogalkotóktól, továbbá úgy vélik a bankszövetségnél, hogy a tisztességtelennek nyilvánított feltételek elszámolásával egy időben kellene a forintosítást végrehajtani. A bankszektor a terheket méltányosan elosztó, a társadalom érdekeit szolgáló jogszabály megalkotását támogatja, amely a betétesek számára is megfelelő. Vannak konkrét javaslataik, de ezt nem szeretnék a nyilvánosság elé tárni.

Rogán Antal kedvezményes árfolyamú forintosításról szóló javaslatát nem is érti a bankszövetség főtitkára.

A magyar bankszektor tőkemegfelelése kimagasló, így bármilyen további teher esetén sem kérdőjeleződik meg a stabilitása Kovács Levente szerint. Az aggregált számokból nem lehet pontosan levezetni a devizahiteles csomag miatt a bankszektorra váró potenciális költségeket - mondta Kovács a terhek becslésével kapcsolatban. A bankszövetség becslései is bizonytalanok, plusz/mínusz 300 milliárd forint lehet a differencia a feltételezésektől függően.