Kemény brüsszeli figyelmeztetés: visszakerülhetünk a szégyenpadra

2014.07.01. 16:33

Újraindulhat 2015 tavaszán a túlzottdeficit-eljárás, ha Magyarország nem tesz pótlólagos költségvetési intézkedéseket, közölte kedden délután az Európai Bizottság, miután szakértői csoportjuk múlt héten látogatást tett Budapesten. A forint a hírre zuhanni kezdett.

A küldöttség elismerte ugyan, hogy javul a magyar makrogazdasági helyzet, de úgy vélik, a zömmel az állam által fűtött növekedés 2015-ben lelassul. A magyar gazdaság pedig továbbra is sérülékeny, magas az államadósság, amelynek ráadásul nagy része külföldiek kezében van.

Nincs vita a kormánnyal abban, hogy a hiány idén és jövőre is a GDP 3 százaléka alatt marad, de az államadósság szerintük nem képes csökkenő pályára állni, amivel az ország megsértheti a Stabilitási és Növekedési Paktum követelményeit, és visszakerülhet 2015 tavaszán a túlzottdeficit-eljárás hatálya alá.

A brüsszeli szakértők több ajánlást is megfogalmaznak. Szerintük a társaságiadó-rendszert kiszámíthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá kellene tenni, az szja-nál pedig az alacsony jövedelműek adóékét csökkenteni kellene. Úgy vélik, javítani kellene az üzleti környezetet, erősíteni a piaci versenyt, többek közt a szolgáltató szektorban. A devizahiteles-ügyekkel kapcsolatban hangsúlyozták: konzultálni kell az érintettekkel, a terheket pedig meg kell osztani minden érintett között, és fontos, hogy a döntések ne veszélyeztessék az ország pénzügyi stabilitását.

Korábban már írtunk arról, érezhetően elengedte magát a kormány a költségvetéssel, amióta az ország kikerült az uniós túlzottdeficit-eljárásból. Nincs hiány olyan ötletekből, amik veszélyeztetnék a költségvetést. Már akkor úgy tűnt, hogy Brüsszel ránk szállhat, ha a kormány nem tanúsít egy kis önmérsékletet.