Már lassul a magyar növekedés

2014.07.01. 09:35

A korábbi szép magas értékeihez képest meglehetősen alacsony lett a júniusi beszerzési menedzser index. Az 51,5 pontos érték ugyan még mindig a növekedést jelező tartományban van, ám utoljára tavaly decemberben láthattunk ennél alacsonyabb értéket.

A beszerzési menedzser index (bmi) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 51,5. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada májushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. Ugyanakkor a javulás üteme az utóbbi hónapokban érezhetően kisebb lett, az utóbbi egy évben csak két alkalommal volt a mostaninál kisebb a mutató.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság konjunktúramutatója leginkább az előrejelző szereppel bíró részindexek miatt csökkent. A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, a mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben ötször volt kisebb az index értéke júniusban. Ennél talán fontosabb, hogy az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani így a nyolcadik legalacsonyabb júniusi érték 1995 óta.

Az új rendelések állománya így is magasabb lett, de nem éri el az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát sem. A vásárolt készletek csökkenni kezdtek, igaz, az ütem viszonylag gyenge. Az idei júniusi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján némileg átlag alatti, és a hetedik legkisebb júniusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig négy hónapnál tart.