Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Elképesztő: az áramunk 40 százalékát külföldről hozzuk

2014.07.02. 06:57

Két év alatt kétszeresére emelkedett az importáram aránya a hazai ellátásban. A rendszerirányító adatai szerint a külföldről vásárolt villamos energia áprilisban a hazai szükséglet több mint 40 százalékát fedezte, írta a Napi Gazdaság.

Magyarország teljes áramigényének egyharmadát fedezte importból az év első öt hónapjában a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) adatai szerint. A május végéig elfogyasztott 17,651 millió megawattóra áramból 11,873 millió megawattóra származott hazai termelésből. Az idei 33 százalék rendkívül magas érték az elmúlt évekhez képest, hiszen 2012 első öt hónapjában az importált villamos energia aránya még csupán 16 százalékot tett ki a teljes fogyasztáson belül.

Tavaly ennél valamivel magasabb hányadot adott a külföldről származó villamos energia, ám a 2013. január és május között mért 25 százalék így is számottevően elmaradt az idei szinttől. Ugyan képesek lennénk az áramot itthon is megtermelni, a helyzet az, hogy a magyar erőművek többsége drágábban termel villamos energiát, mint amennyiért külföldről be tudjuk hozni.