Kétszázmilliárdot nyerünk a világgal szemben

2014.07.03. 11:13

Az idei negyedik hónapban a kivitel volumene 6,5, a behozatalé 8,1 százalékkal haladta meg az előző évit. Az év első négy hónapjában az export- és importvolumene azonos mértékben, 8,2 százalékkal bővült - közölte a KSH.

Idén áprilisban a kivitel értéke 7,1 milliárd eurót (2178 milliárd forintot), a behozatalé 6,4 milliárd eurót (1986 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete az év negyedik hónapjában 629 millió euró (193 milliárd forint) volt.

Az idei év első négy hónapjában a kivitel értéke 27,9 milliárd euró (8583 milliárd forint), a behozatalé 25,3 milliárd euró (7794 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg többlete 2,6 milliárd euró (789 milliárd forint) volt, ami 255 millió euróval (97 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

Az év első négy hónapjában a külkereskedelmi forgalom forintárszínvonala a kivitelben 0,2 százalékkal emelkedett, a behozatalban 0,4 százalékkal csökkent. Így a cserearány 0,6 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 3,4 százalékkal értékelődött le, míg a dollárhoz viszonyított árfolyama 0,7 százalékkal erősödött.

Gépek, autók

A forgalom mintegy felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben 8,5, behozatalban 10 százalékkal nőtt 2013 első négy hónapjához viszonyítva. A forgalom alakulását továbbra is a közúti jármű, illetve a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelme határozta meg. A közúti jármű forgalmának volumennövekedése folytatódott: az export csaknem felével, az import több mint harmadával bővült az előző év azonos időszakához képest.

A kivitel felfutásában az európai országokkal lebonyolított kereskedelem volt a meghatározó. A közúti járművek forgalmával szoros összefüggésben jelentős növekedés jellemezte az energiafejlesztő gépek, ezen belül a dízel- és benzinmotorok behozatalát. A csekély részarányú, ugyanakkor a beruházásokhoz köthető speciális szakipari gép, valamint a fémmegmunkáló gép importvolumene is számottevően, több mint tizedével nőtt. Ezzel szemben a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelmében továbbra is jelentős visszaesést mért a KSH.

A feldolgozott termékek exportvolumene 7,6, az importé 11 százalékkal haladta meg a 2013. január-áprilisi szintet. Az árufőcsoport forgalmában legnagyobb részarányú gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele az előző év azonos időszaki szintet némileg meghaladta, behozatala átlag körüli mértékben nőtt.

Jelentősen bővült a szerves vegyi termék és a gumigyártmány, ezen belül az új pneumatikus gumiabroncs behozatalának volumene, továbbá az autóiparhoz köthető szakmai tudományos ellenőrző műszer exportvolumene, emellett az illóolaj, illat- és tisztítószer mindkét irányú forgalma.

Drágább energiából kevesebbet veszünk

Az energiahordozók importvolumene - a forintárak csökkenése mellett - 5,3 százalékkal volt kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék volumene az egy évvel ezelőtti szint alatt maradt, ugyanakkor a természetes és mesterséges gáz behozatala a márciusi és az áprilisi beszerzések következtében már meghaladta az előző évit. A villamos energia importvolumene az időszak egészében több mint tizedével bővült.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 13, az importé 8,9 százalékkal nőtt 2013. január-áprilishoz hasonlítva. Az export húzóerejét továbbra is a gabona- és gabonakészítmény-kiszállítások adták: a volumenhordozó tételt jelentő kukoricaexport mennyisége kétszeresére nőtt. A termékcsoportnak az exporthoz képest kisebb részarányú behozatalában is számottevő bővülést mértünk, főként a kukorica vetőmag kereskedelmének köszönhetően. Az időszak folyamán dinamikusan nőtt az állati takarmány exportjának, továbbá az egyéb, táplálkozásra alkalmas termék és készítmény kereskedelmének volumene, ezen belül elsősorban az étrendkiegészítők és élelmiszer-alapanyagok forgalma.

Január-áprilisban az export 80, az import 75 százalékát bonyolítottuk le az EU-tagállamaival. A kivitel volumene 10, a behozatalé 15 százalékkal volt több, mint a bázisidőszakban, a többlet 575 millió euróval (136 milliárd forinttal) csökkent.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel 1,0 százalékkal nőtt, az import 8,2 százalékkal esett vissza 2013. január-áprilishoz képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 596 millió euró (182 milliárd forint) volt, 829 millió euróval (233 milliárd forinttal) kevesebb, mint egy évvel korábban.