Nem fogja kitalálni, kiknek nem kell reklámadót fizetniük

2014.07.03. 14:32 Módosítva: 2014.07.03. 14:38

A magánszemélyeknek egyáltalán nem kell reklámadót fizetniük egy újabb törvénymódosítás szerint. Mivel a Facebookon bevallottan hirdető politikusok is magánszemélynek számítanak, így ők most kikerülnek a törvény hatálya alól.

A javaslatot csütörtökön fűzte hozzá a törvényhez a Törvényalkotási bizottság. Az indoklás szerint azok a magánszemélyek mentesülnek a reklámadó fizetése alól, akik nem vállalkozási tevékenységük miatt hirdetnek. A kisvállalkozóknál pedig havi 25 ezer forintról 2,5 millióra emelik az adófizetés az értékhatárát.

Az indoklás szó szerint:

A törvényjavaslat az adóelkerülés kockázatának csökkentése érdekében megfogalmazta a reklámadó alanyával (a reklám közzétevőjével) szerződésben álló megrendelő adókötelezettségét, ha nem rendelkezik az adóalany olyan nyilatkozatával, miszerint az teljesíti reklámadó-kötelezettségét. Ezen adókijátszást akadályozó szabály fennmarad, ám a módosító indítvány értelmében nem vonatkozik azokra a megrendelőkre, akik nem vállalkozási tevékenységük, termékük, árujuk népszerűsítése céljából állnak (magánszemélyként) megrendelőként kapcsolatban reklám-közzétevővel.

A törvényjavaslat szerinti adófizetési kötelezettség, akkor állt volna be, ha a havi reklám - közzétételi ellenérték a megrendelőnél a havi 25 000 forintot meghaladja. A módosító javaslat ezen értékhatárt – a kis-és közepes vállalkozások érdekében – havi 2,5 millió forintra emeli.

A reklámadóról szóló törvény emlékezetes hétfői módosítása szerint 25 000 forint felett mindenkinek kellett volna reklámadót fizetnie a Google és a Facebook rendszerében megjelent hirdetések után – feltéve, hogy a két óriáscég elmulasztja az adó befizetését.