Egyesülhet a Central és a Sanoma

2014.07.04. 15:27

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Central Group Média Holding Kft. (Central) irányítást szerezzen a Sanoma Budapest Zrt. (Sanoma) felett – írja az MTI a GVH közleményére hivatkozva.

A GVH a vizsgálat során megállapította, hogy a Sanoma és a Central csoportnak nincs azonos tevékenysége, a Varga-csoport tevékenységi köre bővül a Sanoma-csoport által végzett tevékenységekkel.

A Central-csoport tagjai ugyan tevékenységük reklámozásához felhasználhatják a Sanoma nyomtatott hirdetési felületeit, azonban a Sanoma csoport részesedése a nyomtatott hirdetési tevékenység magyarországi forgalmából nem éri el azt a mértéket (30 százalék), amely felett káros versenyhatással lehet számolni.

Mindezeket figyelembe véve döntött az irányításszerzés engedélyezése mellett a GVH.

Mit csinál a Central és a Sanoma?

A Sanoma meghatározó tevékenysége a nyomtatott napi és időszakos sajtótermékek - női lapok, program-tv magazinok, autó-, lakberendezési- és gasztro lapok - kiadása, illetve azok reklámfelületeinek értékesítése, online sajtótermékek előállítása, valamint álláskereső és e-kereskedelem céljaira szolgáló portál üzemeltetése.

A Central a Varga-csoport tagja, amelynek meghatározó tevékenysége az ingatlan befektetés és hasznosítás, illetve faktoring.