Megszavazták az adósmentést

2014.07.04. 08:28 Módosítva: 2014.07.04. 13:31

Az Országgyűlés elfogadta a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényt a Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban. A jogszabályt  184 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett fogadták el, és a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba – írja az MTI.

A törvény tömegesen írja át a devizahiteles (és egyéb fogyasztói hitel-) szerződéseket, megsemmisítve az árfolyamrést, és semmisnek feltételezve az egyoldalú kamatemeléseket.

A javaslat eredeti formájához a törvényalkotási bizottság néhány pontosítást fűzött:

  • Tisztázták az elévülés szabályait, eszerint minden 2004 május 1. után született összes fogyasztói kölcsönszerződésre vonatkozik a törvény. (Ez az EU-s csatlakozás dátuma, ami azért különös, mert jogharmonizáció már korábban megtörtént.)
  • A végtörlesztők mellett azokat is kivették a jogosultak közül, akik a Nemzeti Eszközkezelőnek ajánlották fel lakásukat, hogy rendezni tudják a tartozásukat. (Fura, hiszen ezek az adósok a végtörlesztőkkel ellentétben elvesztették a tulajdonukat, saját korábbi ingatlanjuk bérlői lettek.)
  • A törvény megtiltja a bankoknak, hogy egyoldalúan bármilyen kamatot, költséget vagy díjat emeljenek, amíg az erről szóló perek le nem zárulnak. 
  • Az összes folyamatban lévő bírósági eljárást felfüggesztik december 31-ig.

És ez még csak a kezdet: a második lépcső a devizahitelek végleges forintra váltásáról ősszel következhet. A portfolio.hu szerint öt lehetséges forgatókönyvben folytatódhat a történet, és mindegyik az ezermilliárd forintot súroló tehercsökkenést hozna az adósoknak (illetve veszteséget a bankoknak):

  • Piaci áron – tehát a mostani svájci frank árfolyamon – forintosítanak, miután megoldották a tisztességtelenségeket.
  • Kezdvezményes (tíz százalékkal erősebb) árfolyamon forintosítanak, miután megoldották a tisztességtelenségeket.
  • Előbb forintosítanak, aztán oldják meg a tisztességtelenségeket.
  • Egységes kedvezménnyel forintosítanak, de nem oldják meg a tisztességtelenségeket.
  • Folyósításkori árfolyamhoz kötött kedvezménnyel forintosítanak, de nem oldják meg a tisztességtelenségeket.