Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

2,8 milliárdos bírságot osztott ki a GVH

2014.07.08. 13:26 Módosítva: 2014.07.08. 13:28

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyolc budapesti transzportbeton gyártó vállalkozással és a Magyar Betonszövetséggel szemben csaknem 3 milliárd forint összegű bírságot szabott ki, mert 2005 és 2007 között az 1000 m3 feletti Budapest-környéki transzportbeton megrendeléseket előre meghatározott kvóta mentén felosztották, valamint közösen meghatározott áron árulták a transzportbetont – derül ki a GVH közleményéből.

Ők buktak le

A Betonpartner Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Cemex Hungária Építőanyagok Kft., a DBK-Földgép Építési Kft., a Duna-Dráva Cement Kft., az Osteuropäische Zementbeteiligungs AG, a Magyar Betonszövetség, a STRABAG Építő Zrt., a Frissbeton Betongyártó és Forgalmazó Kft., és a LASSELSBERGER HUNGÁRIA Termelő és Kereskedelmi Kft.

A GVH a rendelkezésére álló bizonyítékok (találkozókon készült táblázatok és naplóbejegyzések, egyéb feljegyzés) alapján megállapította, hogy a 2005-től 2007-ig terjedő időszakban a  a piac felosztása és a piaci árszint megtartása céljából rendszeresen tárgyaltak.

A GVH azt is vizsgálta, hogy a vizsgált időszakban a vállalkozások információt cseréltek-e egymással, miszerint bizonyos üzletfeleket kölcsönösen nem szolgálnak ki. A bizonyítékok szerint az érintett vállalkozások felsővezetői évente egy alkalommal (Magyarországon, Ausztriában), a középvezetők havonta több alkalommal (a Magyar Betonszövetség irodájában) találkoztak. Az egyeztetések célja az volt, hogy a vállalkozók a korábban meghatározott árszinteket és a védett vevőiket megtartsák, valamint a piaci részesedéseknek megfelelően felosszák a vevőket egymás között.

A betonszövetséget is megbüntették

A GVH a Magyar Betonszövetségnek is kiosztott egy jelképes egymillió forintos bírságot, mert kiderült, hogy a kartellal összefüggő adminisztratív feladatokat látott el.

A bírságkiszabás során meghatározó volt a döntés szempontjából, hogy az árrögzítés és a piacfelosztás kőkemény kartellnak minősül és a vállalkozások jelentős mértékben korlátozták a versenyt. A GVH figyelembe vette az érintett vállalkozások piaci részesedését a vizsgált időszakban a budapesti transzportbeton piacon és további súlyosító körülményként értékelte, hogy a transzportbeton árszintjének meghatározását a vállalkozások ténylegesen megvalósították.

A teljes bírság összege 2.790.200.000 Ft, az egyes transzportbeton gyártókkal szemben kiszabott bírságok a következők szerint alakultak:

  • a Betonpartner Magyarország Kft. 185.400.000 Ft
  • a Cemex Hungária Kft. 643.900.000 Ft
  • a DBK-Földgép Kft. 192.000.000 Ft
  • a Duna-Dráva Cement Kft.-t 465.800.000 Ft
  • a Frissbeton Betongyártó és Forgalmazó Kft. 53.500.000 Ft
  • az Osteuropäische Zementbeteiligungs AG 550.000.000 Ft
  • a LASSELSBERGER HUNGÁRIA Kft. 270.200.000 Ft
  • a STRABAG Építő Zrt. 428.400.000 Ft

A GVH súlyosító körülménynek tekintette továbbá, hogy az érintett vállalkozások tudatosan figyeltek arra, hogy a találkozók titokban maradjanak, tehát tisztában voltak azzal, hogy amit tesznek az törvényellenes. A vállalkozások közül a Strabag Építő Zrt. többszörös visszaeső, ezért a GVH vele szemben plusz kétszáz százalékkal növelte a bírság alapösszegét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!