Nagy bukta a tenyésztőknek a sertéstilalom

2014.07.08. 07:31

Új piacok nyitására lesz szükség, ha tovább folytatódik a sertéshús és élőállatok bevitelére irányuló oroszországi embargó, az intézkedés az elmúlt hónapokban 580 millió euró - mintegy 180 milliárd forint - exportkiesést okozott az uniós sertéstenyésztőknek – írja a Világgazdaság keddi számában.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkár a lapnak elmondta, hogy jelenleg alternatív értékesítéseket keresnek az érintettek, de ez hosszú távon nem jelenti a probléma megoldását. Bár a termékekre sok távol-keleti országban lenne kereslet - például Japánban vagy Dél-Koreában -, a szállítási költség miatt sok cég nem tud élni ezekkel a lehetőségekkel.

A szakember szerint, ha rövidesen nem rendeződik a helyzet, az Európai Uniónak új piacokat kell találnia, vagy exporttámogatás kell nyújtania a sertéstenyésztőknek, mivel a döntés váratlanul érte a gazdákat, nem tudtak felkészülni, így sokan komoly károkat szenvedtek. Brüsszel szerint Moszkva a WTO-csatlakozással vállalta, hogy nem tesz különbséget a kereskedelmi partnerei között, ennek ellenére nem minden olyan ország importját korlátozza, ahol hasonló vagy súlyosabb formában ütötte fel a fejét a sertéspestis.