Áfát csalt a fémkereskedő

2014.07.09. 09:59

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást és más bűncselekményeket követett el egy fémhulladék-kereskedelemmel foglalkozó cég – írja közelményében a somogy megyei ügyészség, ezért a cég ügyvezetőjével és más munkatársaival szemben vádat emeltek.

A cég képviseletében eljárva az egyik ügyvezető – túlnyomóan magánszemélyektől, vételi jegy kiállítása nélkül – fémhulladékot vásárolt fel, azonban a beszerzésekről a fémhulladék származását alátámasztó okiratokkal nem rendelkezett. A cég ugyanakkor a felvásárolt fémhulladékot tovább értékesítette nagykereskedelmi cégek felé, amelyekről valós számlákat állított ki.

2009 és 2011 között az értékesítésből befolyt nagy összegű bevételből fakadó ÁFA fizetési kötelezettség csökkentése érdekében a cég két ügyvezetője és a könyvelő a beszerzéseket alátámasztó, de valótlan tartalmú, fiktív számlákat fogadtak be hét különböző cégtől, majd a számláknak a könyvelésbe és az ÁFA bevallásokba történő beállításával csökkentették a fizetendő ÁFA-t.

Ezzel és a cég működési körén belül további fiktív számlák felhasználásával a cég ügyvezetését ellátó két vádlott további 10 társuk közreműködésével 2009-2012. években különböző adónemekben összesen 600 millió forintot maghaladó vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Somogy Megyei Főügyészség a mintegy 6 ezer oldalnyi nyomozati irat és annak több kötetnyi melléklete alapján benyújtott vádiratban valamennyi vádlottal szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta. A vádlottak közül a két ügyvezető előzetes letartóztatásban van.