Baja van Brüsszelnek a mobilfizetéssel

2014.07.10. 16:46

Az Európai Bizottság (EB) szerint feleslegesen korlátozza a versenyt, hogy a nemzeti mobilfizetési rendszer fenntartására csak egy állami cégnek van joga, ezért a második szakaszba léptetik a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárást – írja a Bruxinfo.

Brüsszel arra szólította fel Magyarországot, hogy tartsa be a letelepedés szabadságára és a szolgáltatások szabad mozgására vonatkozó uniós szabályokat, és tegye lehetővé, hogy a mobil-fizetésközvetítési szolgáltatások piacán több szereplő is megjelenjen. A magyar hatóságoknak két hónapja van, hogy válaszoljanak a Bizottságnak, elenkező esetben az EB az Európai Bíróságon perelheti az országot.

cover app
Fotó: Nemzetimobilfizetes.hu

Bár hivatalosan nem jelentették be, a Bruxinfo értesülései szerint az EB kötelezettségszegési eljárást indított az elektronikus útdíjrendszer létrehozására aláírt megbízási szerződés kapcsán is, arról azonban még nem lehet tudni, hogy a Bizottságnak mi a baja a tendereztetéssel.  A Bruxinfo értesülései szerint az lehet a baj, hogy nem a közbeszerzési szabályokkal összhangban adtak megbízást a rendszer kiépítésére és telepítésére.

Azt MTI szerint  a másik, 18 uniós tagállamot - köztük Magyarországot - érintő, légi közlekedéssel kapcsolatos eljárásban azt sürgeti Brüsszel, hogy az érintett országok "javítsanak a funkcionális légtérblokkok működésén".

E légtérblokkok a gyakorlatban még nem, csupán papíron léteznek. Elvi kialakításuk az államhatárok figyelembe vétele helyett a légi forgalom sajátosságai alapján történt. A funkcionális légtérblokkok - áll a bizottsági álláspontot kifejtő dokumentumban - döntő lépést jelentenének a hatékonyabb, kevésbé költséges és kevésbé szennyező európai légi közlekedési rendszer megvalósítása felé.

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke, közlekedésért felelős biztos nyilatkozatban foglalt állást amellett, hogy"véglegesen meg kell szüntetni a nemzeti határokat az európai légtérben".