Budapest a világ 135. legdrágább helye

2014.07.10. 18:22

A Mercer nevű tanácsadó cég összeállított egy listát, amin azok a városok szerepelnek, ahol a legdrágább élni. A lista érdekessége, hogy a Mercer nem a helyiek lehetőségeit vette alapul, hanem azt nézte meg, hogy az adott városban élő külföldieknek mibe kerül a mindennapi megélhetés.

Ez a szempont aztán alaposan felborítja a városok sorrendjét, és így fordulhat elő az, hogy az első két helyet két afrikai város, az angolai Luanda, és a csádi N'Djamena foglalja el, Hongkong pedig csak a harmadik. A furcsa helyzetet az oldja fel, ha tudjuk, pontosan milyen körülményeket is vettek figyelembe a lista összeállítói.

Alapvetően természetesen azt, hogy mennyibe kerülnek az olyan árucikkek és szolgáltatások, amik a mindennapi boldoguláshoz elengedhetetlenek. Aztán megnézték azt is, hogy ezeket hogy befolyásolják a helyi sajátosságok. Így derült ki, hogy az átlagosnál jóval alacsonyabb közbiztonság, a folyamatosan hullámzó árfolyamok és az alapszintű ellátás (étel, ivóvíz, biztonságos lakhely) általános bizonytalansága néha jobban leszívja az emberek pénzét, mintha egy közismerten drága, de stabilan civilizált helyen élnének.

Az így összeállított listán Budapest egyetlen magyar városként a középmezőnyben helyezkedik el, a tavalyi helyezéshez öt helyezést ugorva a 135. Közvetlenül előttünk a kubai Havana, utánunk Ho Si Min-város áll. Az első tízbe Szingapúr, Zürich. Genf, Tokió, Bern, Moszkva és Sanghaj került be, London és New York csak a 12. és a 16., Párizs pedig majdnem olyan drága, mint Bamako vagy Brazzaville.

A környékbeli fővárosok közül Bécs a 32., Pozsony a 84., Prága a 92., Bukarest a 159., Belgrád a 184., Ljubljana pedig a 116. helyezést érte el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla