Külföldi dinnyék, figyelem! Támad a Nébih!

2014.07.10. 15:27

A magyar dinnye július eleje óta kapható a hazai üzletekben, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, így a görögdinnye ellenőrzésére – írja az MTI.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön elmondta: az ellenőrzések folyamatosak, s amikor felmerül annak a gyanúja, hogy nem magyar görögdinnyét árulnak, megteszik a szükséges lépéseket. Ez a termelők és a vásárlók érdekében történik, az üzletláncoktól pedig azt várják el, hogy a dinnyeszezonban csak magyar dinnyét áruljanak - mondta.

A kistermelői piacokon és alkalmi árusítóhelyeken a hatóság elsősorban azokat a forgalmazókat ellenőrzi, akik magukat őstermelőként határozzák meg, de az áru nyomonkövethetősége megkérdőjelezhető.

Kitért arra, hogy az ágazat a nemzeti dinnyeprogram elindítása óta megerősödött, 6 ezer hektáron termelnek görögdinnyét az országban. Hozzátette: a dinnyetermesztés az országban mintegy 10 ezer családnak nyújt megélhetést. A magyar görögdinnyét nemcsak bel-, hanem külföldön is keresik a vásárlók, a megtermelt dinnye közel felét külföldön adják el.

A tárca hétfőn indult, a magyar görögdinnyét népszerűsítő kampányának célja, hogy a fogyasztók minél több magyar dinnyét vásároljanak. A hazai dinnye mindig frissebb, jobb ízű, mint az import - mondta. Szeretnék elérni, hogy a dinnyeszezon végére a termelők és a vásárlók is elégedettek legyenek.

Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke elmondta: az idén bőven lesz görögdinnye az országban, a jövő héttől az import dinnye aránya a piacon nulla százalékra csökken a korábban rendelt készletek kifutásával.  • Hírek
  • Hírek