András, Andor
-3 °C
3 °C

Nem lesz reptere Széles Gábornak

2014.07.11. 10:53

Nyolcszázmillió forintért veheti meg a sármelléki repülőtér eszközeit egy brit befektető, írja a Napi.hu. Az ártárgyaláson a másik pályázó Széles Gábor üzletember nem emelt korábbi ajánlatán. A nyertes fejlesztési elképzeléseiről egyelőre nincs információ.

A Dél-Dunántúl, és ezen belül Hévíz közlekedése szempontjából kiemelkedően fontos repülőteret négy éve próbálja meg eladni a felszámoló, eddig hiába. Az új pályázatra egy brit és egy magyar cég jelentkezett. Az előbbi nevében Linusz Imre tett ajánlatot, míg az utóbbi cég, a SGH Aviation Kft. Széles Gábor milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozik. Az első fordulóban Szélesék 600 milliót, míg Linusz 700 milliós ajánlatot tett.

Túllicitálták Szélest

A csütörtöki ártárgyaláson Széles Gábor nem kívánt árat emelni, míg a másik pályázó 800 millióra srófolta az eredetileg megajánlott összeget. Ezzel a felszámolási eljárás befejezettnek tekinthető - feltéve, ha a nyertes 30 napon belül szerződik a felszámolócéggel, majd ezt követően hatvan napon belül kiegyenlíti a vételárat. A nyertes fejlesztési elképzeléseiről egyelőre nincs információ.

A sármelléki reptér eszközei ennek megfelelően október végére kerülhetnek a brit befektető tulajdonába. A repülőtér területe nem képezte tárgyát az adásvételnek, ez ugyanis a sármelléki és zalavári önkormányzat tulajdonában van.

A felszámolás során két cég, a FB Aviation Kft.-hez és a Cape Clear Aviation Kft.-hez tartozó vagyonelemeket - többek közt a terminál épületét, a rendőrségi épületet, az üzemanyag-állomást, a cargo raktárt és a műszaki berendezéseket - adták el úgy, hogy a felépítmények bérleti joga 2014. december 31-ig az önkormányzatoké.

Nem megy fényesen a bolt

A Cape Clear Aviation Kft. 2009-ben került felszámolás alá, az FB Airport Kft. pedig 2011-ben.

Sikeres felszámolás esetén az állami költségvetés a Magyar Követeléskezelő Zrt.-n (MKK) keresztül jut pénzhez. Korábban a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyújtott egymilliárd forintos hitelt a sármelléki repteret üzemeltető cégnek. Ezt a követelést érvényesítheti az MKK.

A korszerű regionális repteret jelenleg a hévízi önkormányzat cége, a Hévíz-Balaton Airport Kft. működteti.

Az utasforgalom 2007-ben és 2008-ban érte el eddigi maximumát. Az akkori 110 ezer utas helyett idén várhatóan 35 ezer turistát fogadnak.