Az államosítások miatt módosítják a költségvetést

2014.07.14. 15:13 Módosítva: 2014.07.14. 15:38

A kormány döntései, miszerint növelni kívánják a szerepüket több gazdasági szektorban (elsősorban az energetikában), pénzbe kerülnek, ezért módosítják a 2014-es költségvetést. A hiány emelkedni fog 152 milliárddal: 1136,6 milliárd forint lesz. 

Az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. és a Főgáz Zrt. megvásárlásának tőkeemelés útján történő finanszírozása együttesen 152 milliárd forint összegű kiadási előirányzat megteremtését igénylik

- olvasható a parlament.hu-n megjelent javaslat indoklásában. A javaslatot hétfőn vette tárgysorozatba a parlament, és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be.

Ezt veszik most a pénzünkből

Pontosan mire megy el a 150 milliárdunk? A következőkre:

  • Főgáz Zrt: 77 milliárd forint.
  • Antenna Hungária Zrt: 56 milliárd forint.
  • AVE Magyarország Kft: 15 milliárd forint.
  • Magyar Gáz Tranzit Zrt: 5 milliárd forint.

Nem tudják tartani a hiánycélt?

A javaslat indoklása szerint hiába nő a hiány, ez "a jelenlegi ismeretek szerint" nem fogja érinteni az év végi, 2,9 százalékos célt. Az EU-s módszertan szerint ugyanis amikor az állam nyereséges cégeket vesz, azokat nem kell beleszámolni a kiadások közé, érvel a minisztérium.

A módosítást véleményező Költségvetési Tanács viszont már nem olyan biztos ebben. Szerintük fél százalékkal emelkedni fog a (pénzforgalmi) hiány, lehet, hogy ezt a nemzetközi (ESA) módszertannal is így látják majd, és valószínű, hogy legfeljebb minimális mértékben csökken idén az államadósság. A Kovács Árpádból, Domokos Lászlóból és Matolcsy Györgyből álló testület szerint nőtt a hiány és az államadósság tarthatóságával kapcsolatos kockázat.

Brüsszel eddig nem kritizálta a hiányt, ha viszont nem tudja a kormány elég gyorsan csökkenteni az államadósságot, akkor könnyen visszakerülhetünk a túlzottdeficit-eljárásba.

A módosítás egyébként kitér más témákra is:

  • A KLIK nagyobb támogatást kaphat az NFA képzési forrásaiból, mint korábban.
  • Az egyházi iskolák a szakmai és gyermekétkeztetési kiadásaikat működési támogatásként számolhatják el.
  • Rögzítik a szerencsejáték-adó felhasználásának szabályait.