Olyanok vettek államkötvényt, akiknek nem lett volna szabad

2014.07.18. 08:00
Piaci pletykák szerint intézményi befektetők is vásároltak a a Bónusz Magyar Államkötvényből (BMÁK) a másodpiacon, ezért zárta le az eddigi sorozatok értékesítését az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - írta a Napi Gazdaság.

Csütörtökön lezárta az eddigi sorozatok értékesítését az ÁKK a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) esetében, a jövő héten pedig új, alacsonyabb kamatú sorozatokat hoznak forgalomba, idézte fel a Napi Gazdaság.

A lap szerint a változtatást az indokolta, hogy piaci pletykák szerint intézményi befektetők is vásároltak a papírból a másodpiacon, ezzel pedig nem teljesültek az ÁKK céljai - miszerint elsősorban a lakosság számára értékesíti a kötvényt.

A szakember szerint pontosan nem tudják, mekkora mennyiség került intézményekhez a papírból, de a pletyka után az adósságkezelőnek lépnie kellett valamit. Júniusban egyébként meglepően nagy mennyiséget vásároltak a BMÁK-ból, egyetlen hónap alatt 123,6 milliárd forintnyi talált gazdára a májusi 21,1 milliárd forint után.  • Tippek
  • Csok