Strasbourg: Rendben van a szolgálati nyugdíjak megvágása

2014.07.18. 15:47

Elutasította a szolgálati nyugdíjak ügyében született három magyar beadványt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága pénteken. A strasbourgi bírák döntése értelmében a szolgálati nyugdíjak átalakítására vonatkozó magyar jogi szabályozás nem jelent aránytalan terhet az érintetteknek, és nem diszkriminatív. A döntést a bírák egyhangúlag hozták meg, az végleges és megfellebbezhetetlen.

Korábban többek közt a szocialista párt fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, miután a kormány úgy döntött, az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak a személyi jövedelemadóval csökkentett ellátást kaphatnak, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség szenior állományába.

A kérdésben egyébként 2011 végén, ill. 2012 elején tömegesen érkeztek beadványok a strasbourgi bíróságra (az összesen 1260 kérelem mintegy 13500 panaszost érintett). A kérelmezők valamennyi ügyben ugyanazt a problémát vetették fel. A panaszosok szerint a változtatás indokolatlan és diszkriminatív beavatkozást jelentett a tulajdon védelméhez fűződő jogukba, amire nézve nem állt rendelkezésükre hatékony hazai jogorvoslat.

A Bíróság megállapítása szerint azonban a kérelmezőknek járó juttatás csökkentése nem ésszerűtlen és nem aránytalan mértékű. Az érintettek továbbra is részesülnek a szolgálati járandóságban, amelynek összege ésszerű viszonyban áll a korábbi szolgálati nyugdíjéval, azaz nem fosztották meg őket megélhetési forrásuktól, és nem kerültek olyan helyzetbe sem, hogy jövedelmük elégtelen lenne a megélhetéshez.

A Bíróság megállapította továbbá, hogy ha megállapítható is eltérő bánásmód, "az ésszerű arányossági kapcsolatot tükröz az elérni kívánt cél, azaz a nyugdíjrendszer racionalizálása és az igénybevett eszköz, azaz a juttatások arányos mértékű csökkentése között."