Erre a hétre emlékezni fogunk

Ez történt a héten a gazdaságban, az év 28. hetében

2014.07.20. 15:54
Ez sem egy szokásos, eseménytelen nyári hét volt, záporoztak a fontosabbnál fontosabb hírek, sőt olyan dolgok történtek, amelyekről még sokáig beszélni fogunk: maláj gép, Nokia-gyár, Microsoft, megszorítás, újabb uniós eljárások, történelmi disznólétszám. Akadozik a netes játékoldalak betiltása, megregulázták a bankokat, tombol a kocsonyaháború.

Sokat emlegetjük majd még ezt a hetet, csütörtökön az orosz-ukrán határ közelében lelőttek egy maláj utasszállítót, a fedélzeten 298 ember utazott, zömmel hollandok, mindenki meghalt. A diplomáciai, politikai szálakon túl a tragédiának a gazdaságot érintő következményei is lehetnek.

Az amerikai szankciók miatt már így is nagy a bizonytalanság az orosz tőzsdén, és az ukránoknak is van bajuk elég, az utasszállító esete pedig tovább borzolta a kedélyeket. Ráadásul a katasztrófa után maga a légitársaság is csődbe mehet, az emberek babonásak, a cég pedig enélkül is veszteséges volt. Az orosz-ukrán konfliktus miatt egyébként több, régóta húzódó projekt felgyorsulhat, hirtelen például a horvát LNG-terminál megépítését kezdték el többen sürgetni.

Viszlát, Nokia!

Teljesen bezár a komáromi Nokia - ez volt a hét másik nagyot szóló híre. Egy korábbi nagy leépítés miatt már eleve csak 1600-an dolgoztak a magyar gyárban, most azonban őket is mind elküldik a tulajdonos Microsoft történelmi, 18 ezer fős globális leépítési tervének a részeként. Noha eddig a Nokia húzta magával az egész környéket, a munkahelyeken, a befizetett helyi adón, és a beszállítókon keresztül, Komáromban nem igazán omlottak össze a gyárbezárás hallatán.

A helyiek azt mondták, aki akar, az talál majd magának munkát: sokan az Audihoz mennének, mások az új Apple-gyártónál helyezkedhetnek el. Ugyan a nyugati országokhoz képest nem drága a magyar munkaerő - 153 600 forint az átlagkereset -, a rengeteg adó miatt még mindig nem állunk túl jól a befektetőkért vívott versenyben. Nem Magyarországot választotta az az új, gigantikus autógyár sem, amelyről egyelőre csak annyit tudni, hogy a Daciánál is nagyobb lesz, és Romániában épül.

Máris itt a megszorítás

Hatalmas füsttel leégett egy padlás a Kodály köröndön, a maláj gép tragédiája és a Nokia gyár bezárása mellett ez kapott még kiemelt figyelmet a héten. Illetve Varga Mihály legújabb húzása: a nemzetgazdasági miniszter 110 milliárdos megszorítást jelentett be.

Értékelhető módon a kormány ezúttal magán kezdi a spórolást, elsősorban a minisztériumoknak kell megpróbálniuk kevesebb pénzből kijönni, több háttérintézménynek fájhat majd a takarékoskodás, fejlesztések, projektek állhatnak le, illetve tolódhatnak későbbre. Fizet majd a NAV, a KSH és az NKA is, a tárcák közül az Emmi lesz a legnagyobb vesztes, és a megszorítás érinti majd a beruházási alapot is. Orbán Viktor szerint viszont a stadionépítések nincsenek veszélyben.

A 110 milliárdos zárolás indokolt és jó üzenet a piacoknak: készek vagyunk tartani a költségvetési hiánycélt. Kommunikációs szempontból ennek ellenére váratlan, a kormány korábban kitartóan azt bizonygatta, hogy minden a legnagyobb rendben van, a Brüsszel által figyelt hiányt pedig még a jelentős államosítások sem befolyásolják.

Az internet kemény ellenfél

Az Európai Bizottság egyébként nem csak a költségvetést figyeli árgus szemekkel, mint a héten kiderült, kötelezettségszegési eljárás indul ellenünk az e-útdíj, a jogosítványok és a betegjogok miatt is. Más ügyekben viszont az európai fórumokon éppen a magyar kormánynak adnak igazat, ez történt most például Strasbourgban. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint teljesen rendben van a szolgálati nyugdíjak megvágása, bárhogy is fájlalják azt az érintettek.

Az online szerencsejáték-oldalak megregulázása pontosan olyan sikeresen halad, mint azt várni lehetett, végtelen macska-egér játékba kezdett a hatóság. Néhány honlapot lelőtt az NMHH, egy napra rá új oldalt regisztráltak, vagy egyéb technikákkal bújnak ki a szabályok alól. Okoz némi zavart a reklámadó értelmezése is, az Avon például egészen tanácstalan, sokan kerülhetnek az adózók körébe olyanok, akik nem is hitték volna, hogy érintettek.

Orgovány végnapjai

Teljesen lecserélheti a készpénzeket az MNB. Az erről szóló híreket a jegybank lapunknak nem cáfolta, igaz azt, hogy a pénzcserére aktuálisan határozott szándék lenne, nem is erősítette meg.

Matolcsyék mostanában két marékkal szórják a bankbírságokat, épp egy sor kisebb bankot büntettek, de van jófiú-lista is, rajta a Sberbank. Az újabb nagy dobás a bankszámlák  költségeinek átláthatóbbá tétele lenne, a terv jó, de azért vannak buktatói. 

Felszámolják a legnagyobb takarékot , az Orgovány és Vidéke betéteseit 100 ezer euróig kártalanítják.

Az OTP a többi nagyobb papírral együtt enyhén erősödött a héten, a Budapesti Értéktőzsde indexe 17924 ponton zárt az előző heti 17902 után.

   27. heti záró 28. heti záró
BUX 17 902  17 924
OTP 4100   4 150
Mol 11 545    11 640
Richter 4 247    4 066
Magyar Telekom  345   361

Azt mondtuk fizetünk? Ja, nem.

Miközben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter disznóállományt ünnepel, a kapuvári húsgyár helyzete újra reménytelen. Hiába ígérték, mégsem fizették ki a gyárért a pénzt az arabok.

De nem csak kapuváron érezhetik magukat átverve, a hét csalója szalonnát adott el márkás mobilként, és tombol a miskolci kocsonyaháború is. A fideszes városvezetésnek megtetszett a helyi fesztivál, de a szervezők nem adták. Végül szerveztek egy sajátot hasonló néven: ugyanakkor, ugyanoda. Nincs béke a dinnyéseknél sem, úgy fest, rohadó dinnye és csőd vár a gazdákra. Állami programmal lett nagy a magyar dinnye, de nem biztos, hogy a sikersztori tartósan életképes.

Egy friss kutatás kiderítette, még a saját értékeinket sem ismerjük, ami nem túl szép gesztus a hungarikumbizottsággal szemben: sokat dolgoztak azon, hogy kitalálják, mik azok a magyar értékek, amiket mindenki ismer és elismer. A karcagi birkapörkölt például egyértelműen ilyen, de a wellnes-szállók nem tartoznak ide, azokért saját tulajdonosaik sokkal inkább oda vannak, mint a vendégek.