Idegesíteni kell majd a gépet erősen

2014.07.21. 12:49

Annak ellenére, hogy a szokottnál két héttel korábban kezdődött a búza aratása Komárom-Esztergom megyében, mára a sok eső miatt késedelmet szenved a betakarítás.

Idegesítse a gépet!
Hajdóböszörmény nem csak azért messze földön híres városunk, mert ők adták nekünk a Hajdú You Do Klubot, de ilyen kiváló videók is készültek a határban. Pár éve arrafelé ugyanis a csemegekukorica betakarítását nehezítette meg a sár.

A megyei agrárkamara szerint hétfőig a 25 ezer hektáros vetésterület közel 60 százalékáról learatták a búzát. Az étkezési búza termésátlaga 5-6 tonna hektáronként, jónak mondható.

A gazdálkodók egyre nagyobb területen vetnek takarmánybúzát, mert az magasabb, 8-10 tonnás termést ad hektáronként és tonnánkénti 43 ezer forintot elérő felvásárlási ára nem marad el jelentősen a tonnánként 45 ezret érő étkezési búzáétól - tette hozzá a megyei agrárkamara igazgatója az MTI-nek.

Némi szecska, még több bála

Az aratással egy időben a földekről a szalmát is összegyűjtik. Kisebb részét szecskázva visszajuttatják a földbe, nagyobb részét bálázzák.

A szalma tonnáját négyezer forint körüli áron vásárolják meg többek között a biomassza tüzelésű erőművek.

Tarlóhántás: lesz!

Tavaly a szárazság miatt elmaradt a tarlóhántás. Idén viszont ezt a legtöbb helyen elvégzik, mert talaj felső rétegének megbolygatása után még marad elég nedvesség a földben.