Lecsapott a NAV egy országos pékáru-láncra

D MAR20130328002
2014.07.21. 09:07

Feketemunka, bizonytalan árukészlet, köztartozás. Sorozatos és súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak a NAV munkatársai egy külföldi tulajdonú üzletláncnál, amely országszerte pékárut forgalmaz.

Hogy a hálózat összesen mennyi bevételt titkolt el, azt még vizsgálják a revizorok, azonban az már kiderült, hogy a be nem jelentett alkalmazottak és az igazolatlan eredetű árukészlet miatt várhatóan 4 és félmillió forint bírságot kell kiszabni. A végrehajtók több mint 50 milliós foglalással zárták az ellenőrzési akciót. Nemcsak több helyen, hanem több napszakban is ellenőrizte a NAV azt a külföldi pékséget, amelynek szabálytalan működéséről több forrásból is értesültek a revizorok.

Öt régió munkatársai végezték az ellenőrzés-sorozatot, több hullámban. A hajnali órákban a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentésének, valamint a pékáruk alapanyagai és az egyéb készletek beszerzési forrásának ellenőrzése állt a fókuszban. Délelőtt próbavásárlást végeztek az ellenőrök, és az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítését vizsgálták. Délután folytatták a próbavásárlást és az alkalmazottak bejelentésének ellenőrzését.

A jelentős köztartozást felhalmozó üzletekben délután megkezdődött a végrehajtás is. Ezt az online pénztárgép adattárházban található forgalmi adatok nagyban megkönnyítették, ugyanis az aktuális készpénzállományról is képet kaptak a NAV munkatársai. A régiók adó-főigazgatóságai 170 ellenőrzést végeztek, ennek több mint negyede valamilyen szabálytalanság megállapításával zárult. A mulasztási bírság összege várhatóan meghaladja a 4,5 millió forintot, valamint két üzletben, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása, valamint igazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt 12 napos üzletzárás várható.

A végrehajtási szakterület összesen több mint 1,7 millió forint készpénzt, valamint több mint 50 millió forint értékű ingóságot foglalt le. Az akció eredményei megalapozták az utólagos ellenőrzéseket, amelyek kiderítik az eltitkolt bevételeket és az ezekből adódó adókülönbözetet.

A NAV valamennyi régióban a társhatóságokkal (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási szerve, Bevetési Főigazgatóság, Készenléti Rendőrség) együtt végezte az ellenőrzéseket, hogy valamennyi szabálytalanságra fény derüljön. A NAV a jövőben is szervez hasonló országos, illetve több régiót érintő ellenőrzési akciókat, amelyek egy-egy adóalanyi kört, egy meghatározott tevékenységet vagy termékkört érintenek.  • Hírek
  • Hírek