Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Drága itthon az energiatakarékos ház

2014.07.22. 07:45

A közel nulla energiaigényű családi ház építési költsége Németországban mindössze 5 százalékkal több mint a hagyományosé, Magyarországon a többlet még 10 százalék – írja az MTI az Óbuda Group mérnök-tanácsadó közleményére hivatkozva. A különbséget azzal magyarázza a cég, hogy Németországban elterjedt az energiatakarékos építés, és így olcsóbbak a hozzávaló anyagok és szerkezetek.

A magyar törvények alapján 2020. december 31-ét követően minden új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. A közel nulla érték azt jelenti, hogy az épületet annyira kell energiatakarékossá alakítani, hogy az erre fordított költség - az épület becsült élettartama alatt - megtérüljön.

Követelmény az is, hogy a közel nulla energiaigényű épületeknél az éves energiaigény 25 százalékát - megújuló energiaforrásból - az épületen, illetve a telken belül kell előállítani. Az energiatakarékos épületekre való átállás fokozatos lesz.

Első lépésben a jövő év első napjától szigorodnak az épületszerkezetek hőátbocsátására, és az egész ház hőveszteségére vonatkozó előírások, amennyiben a projekt közpénzekből finanszírozott. Ebbe a körbe tartoznak a hazai vagy uniós pályázati forrásokból készülő épületek is.

A második lépcsőben - 2018. január 1-jétől - az előbbi követelményértékek már minden épületre kiterjednek. A harmadik lépcsőben minden középületet - a hatóságok használatára szánt vagy tulajdonukban levő új épületeket - közel nulla energiaigényű épületként kell megvalósítani, 2018 végétől. A családi házak tehát csak a negyedik lépcsőben, 2020 végétől kerülnek sorra.