Még mindig állnak az uniós kifizetések

2014.07.22. 10:33

Noha április végén azt ígérte a kormány, hogy június-július fordulóján döntés születhet az EU-támogatások folyósításának folytatásáról, a 444.hu úgy tudja, továbbra sem küldtünk számlát Brüsszelnek a támogatás kifizetését kérve. Az Európai Bizottság ugyanis még mindig vizsgálja a magyar intézmények átalakítását, és fenntartja magának a jogot, hogy ha kapna számlát, akkor azt ne fizesse ki.

Miniszterelnökség: Többször utaltak

A cikk megjelenése után a Miniszterelnökség közleményt adott ki. Ebben arról nem tesznek említést, hogy küldtünk-e számlát április óta, viszont azt írják, hogy pénz többször is érkezett az uniótól. "Az Európai Bizottság 2014. április 15. óta, azaz a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításának második ütemét követően 30 alkalommal utalt át Magyarország számára uniós forrásokat, összesen több mint 1300 millió euró értékben. A brüsszeli utalások eredményeként összesen több mint 400 milliárd forintnyi, korábban a költségvetésből megelőlegezett támogatást egyenlítettek ki, amivel nőtt a Kormány mozgástere. Az idei évben ezzel együtt már több mint 1800 millió eurónyi támogatás érkezett."

Az uniós pályáztatási rendszert két nagyobb lépcsőben változtatta meg Magyarország: az elsőben tavaly év végével megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és így a pályázatokat kiíró ún. Irányító Hatóságok (KSZ) az egyes szaktárcákhoz kerültek át. A második lépés pedig az volt, amikor április közepével a pályázatokat lebonyolító ún. Közreműködő Szervezetek kerültek szintén a tárcákhoz.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára április végén azt mondta, hogy az első átalakítással kapcsolatos vizsgálatot az EU már lezárta, és az illetékes szerv az anyagban "semmi olyan jelzést nem tett, ami a felfüggesztésre okot adna".

A hivatalos brüsszeli álláspont azonban a lap szerint ugyanaz, mint május elején volt: a magyar fél ha akar, akkor küldhet ki számlát, és a Bizottságnak 60 napja lesz eldönteni, hogy kiegyenlítik-e ezeket. Jogi értelmében továbbra sem beszélhetünk az uniós támogatások felfüggesztéséről.