A sportolókon kezdik a megszorítást

2014.07.23. 08:05
A tizenhat kiemelt sportág szövetségének szánt 5,2 milliárdos plusz fejlesztési támogatásból is elvesz a kormány a múlt héten bejelentett költségvetési zárolás részeként. A kerékpárosoknál az eredeti 22 százalékára csökken a támogatás, a kajak-kenu szakág esetében a támogatás 69 százalékát veszik el. A stadionépítés továbbra sincs veszélyben.

A múlt héten bejelentett 110 milliárd forintos költségvetési zárolás részeként az év második felében összességében hozzávetőleg 2,7 milliárd forintos támogatáshoz nem jut hozzá tizenhat kiemelt sportág szövetsége, írta a Népszabadság.

Simicskó István sportért felelős államtitkár a lapnak elmondta, az 5,2 milliárdos plusz fejlesztési támogatás nagyjából ötven százalékát zárolják, de éves szinten csak huszonöt százalékot jelent a csökkentés, ami nem érinti sem a strukturális fejlesztések, sem a tervezett sportlétesítmények finanszírozását. Az államtitkár tájékoztatása szerint a forráscsökkentés nem egyenlő mértékű lesz a tizenhat szövetség esetében.

A sportlövőknél például nem lesz változás, az úszószövetség esetében minimális mértékben, míg a kerékpárosoknál 78 százalékkal csökken a támogatás. Katona Kálmán szövetségi elnök azt mondta, reménykednek, hogy megkezdett programjaikat csak szüneteltetniük, nem pedig megszüntetniük kell.

A magyaroknak minden világversenyen elsöprő sikert hozó kajak-kenu szakág támogatását is erősen csökkentették: a 150 millió forintos zárolás náluk azt jelenti, hogy a pluszpénz 69 százalékát elvették.

Baráth Etele szakági vezető hangsúlyozta, hogy itt olyan pénzekből vonnak el, amelyek korábban nem álltak a sportszövetségek rendelkezésére, ugyanakkor "megdöbbentünk a hír hallatán, hiszen egy nappal az után értesítettek bennünket a döntésről, hogy Szegeden az U23-as ifjúsági világbajnokságon csupán aranyéremből tízet szereztek a versenyzőink" - mondta.

Simicskó István szerint a sportfejlesztési koncepciókban foglalt programok megvalósulásának "lassulásáról van csak szó", januártól ugyanolyan lendületes lesz ezek finanszírozása, mint eddig. A napilap cikke emlékeztet, a kormány egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a 2014-től 2020-ig tartó időszakban 135 milliárdos támogatást nyújt 16 kiemelt sportágnak.