Nagyot csattanhat Putyinék válasza a szankciókra

2014.07.25. 10:38

Egyre világosabban látszik, hogy az Oroszország ellen bejelentett nyugati szankciókra válaszul Moszkva a külföldi olajcégek ellen fordulna, legutóbb egy brit lap számolt be arról, hogy az oroszok akár ki is sajátíthatják a BP és a Shell eszközeit. A válaszcsapás persze vélhetően nem csak a brit nagyvállalatokra terjedne ki, elsőként Putyin még az Exxon Mobilt-t említette meg, mint potenciális célpontot, mely működési engedélyét is elveszítheti, írta a portfolio.hu.

A The Telegraph orosz diplomatáktól származó értesülése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországban működő brit olajcégek vagyonára teheti rá a kezét. A lap emlékeztet arra, hogy David Cameron miniszterelnök a kemény büntetőintézkedések mellett áll ki, erre viszont az oroszok a brit BP-t és a Shellt hozhatják nehéz helyzetbe.

Diplomaták szerint ha az EU elfogadja a gazdasági szankciók első körét, akkor Oroszország azonnal reagálni fog erre brit olajcégeket sújtva. A forrás megjegyezte: a BP-nek és a Shellnek jelentős eszköze van Oroszországban, amit az orosz állam akár ki is sajátíthat. A két brit cég jelentős kapcsolatokat ápol az orosz Gazprommal és Rosznyefttel. Értelemszerűen nem csak a brit cégek állhatnak Oroszország célkeresztjében, a szankciókra válaszul Putyin napokkal ezelőtt az Exxon Mobil nevét is megemlítette, mely akár működési engedélyét is elveszítheti Oroszországban.

Ha pedig az EU jóváhagyja a kilátásba helyezett szankciókat, és esetleg azok későbbi újabb, szigorúbb körét, az az összes nagy európai, Oroszországban jelentősebb eszközökkel rendelkező olajipari vállalatra nézve kedvezőtlen lehet. Az, hogy az oroszok a külföldi olajcégeket veszik célkeresztbe, talán nem meglepő azok után, hogy az EU szankciói is erőteljesen sújthatják az orosz energiaszektort. A jelenleg is tárgyalás alatt álló javaslatok között szerepel például az EU energetikai technológiákra vonatkozó kiviteli tilalma is.

Extrém esetben pedig az orosz gázimportra is komoly korlátozásokat vezethetnek be, sőt, az import teljes tilalma sem zárható ki. Európa egyébként erőteljesen elkezdett gázt spájzolni, főként azok az országok, melyek földgázkitettséged jelentős. Az esetleges orosz válaszlépések a magyarországi tőzsdei vállalatok között leginkább a MOL-t érinthetik, mely aktívan jelen van Oroszországban, kitermelési eszközöket birtokol. Bár a közelmúltban a társaság értékesített orosz eszközöket, a teljes kitermelésén belül továbbra is jelentős részt tesz ki az orosz piac, és jelenleg is ígéretes, nagy lehetőségeket rejtő régióként tekintenek rá.

Az esetleges orosz szankciók így nyilvánvalóan kedvezőtlenül érintenék a céget, annak jövedelmezőségét. Moszkva célkeresztjében az európai olajcégek A MOL számára ugyancsak fontos az Oroszország felől érkező kőolajszállítás is, a leghatékonyabb finomítói ugyanis erre vannak optimalizálva. Ha a Barátság kőolajvezetéken keresztül a szállítások csökkennek - vagy adott esetben teljesen elapadnak -, a komoly következményekkel járhat a finomítói szegmensre nézve. Ez utóbbi egyébként is szenved, többek között az alacsony termék árrések, valamint a beszűkült Brent-Ural különbözet miatt.