Eladó a világ legdrágább órája

2014.07.29. 10:06

15 évvel azután, hogy New Yorkban 11 millió dolláros vételárával a világ legdrágább órájává lépett elő a svájci Patek Philippe műhelyében 1933-ban előállított Henry Graves Supercomplication, a Sotheby's óraárverésén Genfben újra lehet licitálni rá novemberben –számol be a Műtárgy.com.

Szakértők szerint ezúttal már 15 millió svájci frankot, azaz 16,6 millió dollárt (3,8 milliárd forintot) is érhet. Az óra Henry Graves New York-i bankár megrendelésére készült, aki kifejezetten azt kérte, hogy a világ legbonyolultabb óraszerkezetét állítsák elő a számára. Nyolc évet kellett várnia arra, hogy kezébe vehesse: három évig tartott a fejlesztőmunka, és ötöt vett igénybe a gyártás.

Ennél bonyolultabb órát csak 56 évvel később sikerült előállítani, akkor már természetesen a legfejlettebb számítógépes technológiák alkalmazásával. Az órában van többek közt egy öröknaptár, egy holdnaptár, a napkelte és a napnyugta időpontjának jelzése és New York éjszakai égboltjának ábrázolása is. A különleges szerkezet iránti érdeklődést tovább növelheti, hogy az aukció a Patek Philippe cég 175. születésnapját köszöntő rendezvénysorozat fénypontja lesz.