Megint megszerettük a hiteleket

2014.07.30. 08:25
Öt éve nem látott csúcsot értek el a hitelfelvételek: egyre többen, egyre több kölcsönért folyamodnak a pénzintézetekhez. A felvett átlagos személyi kölcsön összege meghaladja az egymillió forintot. A Cetelem ügyfeleinek meghatározó többsége online igényel személyi kölcsönt.

Lendületet kapott a hitelezés, a magyarok 2014 májusában 10,92 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel a Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint. A növekvő hitelfelvételi kedv szakértők szerint összefügg azzal, hogy a gazdasági válság kitörése óta először javult a lakosság hangulata Európában, és a magyarok is optimistábban nyilatkoznak kilátásaikról, mint az elmúlt években, fogyasztásaikat is növelni tervezik – derült ki a Cetelem Körkép 2014 legfrissebb adataiból.

Az emelkedés jelentősnek mondható, hiszen a gazdasági válság és a devizahitel-törlesztés nehézségei miatt történt bizalomvesztés megfontoltságra intette az embereket, akik anyagi biztonságuk érdekében inkább elhalasztották nagyobb befektetést igénylő terveiket. A trend azonban most megfordult: öt éve nem volt ilyen magas a hitelfelvételek összege, mint 2014. májusban.

Mire költjük? 

A Cetelem közölte, a felvett személyi kölcsön összege már átlagosan az egymillió forintot is meghaladja. Az igénylők mintegy fele lakásfelújításra fordítja és szintén sokan - a kölcsönért folyamodók egytizede - autóvásárlást finanszíroz a kölcsönből.