Közjó a gyerek, előállítói kapjanak többet

2014.07.30. 14:34

Nem érdemes tizedpontokba és egyebekbe belemenni a folyamat jelenlegi állásánál, egyelőre egy koncepcióról van szó, amelyet ki kell majd bővebben is dolgozni, ha azt elfogadásra alkalmasnak találják – mondta a HírTV Magyarország Élőben című műsorában Benkő Ágota, a Népesedési Kerekasztal koordinátora.

A szabályok még nincsenek felállítva, így arról sem lehet bővebb információt adni, hogy egy gyermektelen vagy egy gyermeket nevelő szülő mennyivel alacsonyabb nyugdíjra számíthat az új koncepció alapján.

A nagyobb társadalmi vitát kiváltó nyugdíjjavaslat a jelen állás szerint azt akarja csak elérni, hogy a nyugdíjrendszerben meglévő aránytalanságot kiegyensúlyozza - mondta a koordinátor, aki szerint a gyerek közjó, és ezért a gyermeket nevelők kárpótlásaként, az eddigi aránytalanságok kiküszöbölésére találták ki a koncepciójukat.

Benkő szerint a gyermeknevelés nem egy költséges hobbi, hanem a gyermekekbe fektetett idő, energia, nevelés, szeret, pénz és minden egyéb egy beruházás, "de úgy is nevezhetjük, hogy a gyerek egy közjó". A mai rendszer csak azt veszi figyelembe, amit befizetünk, amit pluszban még a jövőért teszünk, azt nem - fogalmazott a koordinátor.

Véleménye szerint senki sem tehet arról, hogy a sors hogyan alakul és lehet-e gyermeke vagy sem. Egyéni szinten ez nagyon nehéz lehet, de ha közösségi szinten gondolkozunk, akkor aki nem nevelt gyereket, annak nagyobb lehetősége volt az öngondoskodásra, mint annak, aki a pénzét a gyerekekbe fekteti.