Megint óriási pofont kapnak a bankok

2014.07.30. 12:42 Módosítva: 2014.07.30. 12:43

Az MNB kedden kiadott állásfogalalása után nagyon valószínű, hogy a korábbi elemzői számításoknál több százmilliárd forinttal nagyobbak lehetnek a bankszektor veszteségei a kormány devizahiteles mentőcsomagja miatt – állapítja meg a Portfolio elemzője, Palkó István. Részletesebb számok ugyan még nincsenek, de az elszámolás várható számítási módja miatt a bankok biztosra vehetik a pár száz milliárdos többletveszteséget. 

A jegybanki megoldás lényege, hogy az ügyfelek az egyoldalú kamatemelések és a jogtalannak nyilvánított árfolyamrés miatti többletbefizetése tőketartozásuk előtörlesztésének minősül. Ez azért durvább a korábban feltételezett megoldásoknál, mert azt jelenti, hogy a korábban a magasabb tőketartozás alapján felszámított és az ügyfelekkel kifizettetett kamatbevételt is vissza kell fizessék a bankok az ügyfeleiknek. Ráadásul mindent kamatos kamatokkal megfejelve.  

A lap gyors becslése alapján ezzel a vártnál nagyjából 20-30 százalékkal magasabb lesz a bankok vesztesége: a forinthitesek bevonásával együtt könnyen meglehet az MNB felső becslése is, ami 900 milliárd forint volt.

A pénzt valószínűleg csak azok az ügyfelek kapják vissza készpénzben, akik 2004. május 1-je után kötöttek szerződést, és vagy él még, vagy 2009. július 25-e után (a törvény hatályba lépése előtt legfeljebb 5 évvel) zártak le. A kedvezményesen végtörlesztett és a Nemzeti Eszközkezelő segítségével lezárt hitelek adósait a dolog nem érinti. Akiknek él még a szerződésük, azok várhatóan tőketartozás-csökkentésként kapnak segítséget, ami jelentős havi részletcsökkenést eredményezne.