Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Véghatáridőt szabtak a pénztárgépcserére

2014.07.31. 18:31

A vállalkozások augusztus 31. után már csak online pénztárgépet használhatnak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium miután a csere véghatáridőről egyeztettek ma a Pénztárgép Munkabizottság.

Az a vállalkozás, amelyik szeptember elsejétől nem online pénztárgépet használ, komoly szankcióra számíthat. Az átállást elmulasztó céget egy millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtja a NAV, és az üzlethelyiséget is lezárhatja 12 nyitvatartási napra - közölték.

Trükközés

Az adóhatóság az elmúlt hónapokban azt tapasztalta, hogy sokan trükköznek, azért, hogy a lehető legkésőbb kelljen olyan pénztárgépbe ütni a bevételt, amelyik az adatokat azonnal továbbítja a NAV kockázatelemzőinek. A rendszert kijátszó vállalkozások a megrendelt pénztárgépet nem veszik át, nem fizetnek előleget, vagy a megrendelést visszamondva új forgalmazót keresnek fel.

A kormány a véghatáridőt többször is meghosszabbította. Ha a revizor úgy ítélte meg, hogy a vállalkozás mindent elkövetett annak érdekében, hogy mielőbb beüzemelje a pénztárgépet, nem szankcionált - állítják.

A kormány a tisztességes, jogkövető, régóta online kasszát használó vállalkozások és a költségvetési bevételek növelése érdekében döntött a véghatáridő kitűzése mellett - jelentették ki.

Több mint 148 ezer online pénztárgép áll összeköttetésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. A forgalmazók jelentése szerint augusztus végéig több ezer pénztárgép azonnal beüzemelhető. Vagyis a pénztárgéphasználatra köteles vállalkozásnak nincs más dolga, mint felkeresni a gyártót vagy a forgalmazót. A rendelés azonnal teljesíthető, hiszen az online kasszák a gyártók, a forgalmazók raktáraiban, polcain vannak - írják a közleményben.