Nőtt a munkanélküliség az USA-ban

2014.08.01. 15:41

A júniusi 6,1 százalékról júliusban 6,2 százalékra nőtt a munkanélküliség az Egyesült Államokban az amerikai munkaügyi minisztérium pénteki adatai szerint. A nem mezőgazdasági ágazatokban júliusban 209 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ebből 198 ezren a magánszektorban találtak állást. Júniusban még 298 ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők nem vártak változást a munkanélküliségi aránynál, és úgy vélték csak 233 ezerre esik vissza az új munkahelyet találók száma. Elemzők szerint a munkanélküliség növekedése váratlan volt, de a pénteki adatok mellett is az amerikai gazdaság növekedése várható az idei harmadik negyedévben. A magasabb munkanélküliségre magyarázat, hogy egyszerűen többen kerestek munkát, mint az előző hónapban.

Júliusban 140 ezren a szolgáltató szektorban, 28 ezren a feldolgozóiparban, 22 ezren az építőiparban, 8 ezren a bányászati szektorban, 11 ezren az állami szektorban találtak állást. A foglalkoztatottak száma az elmúlt hat hónapban mindig több mint 200 ezerrel nőtt, erre utoljára 1997-ben volt példa. A munkaképes korú lakosságnak 62,9 százaléka volt foglalkoztatott vagy keresett állást júliusban. Júniusban 62,8 százalék volt ez az arány.