Emma
-2 °C
6 °C

Kicsit több lakás épült az elmúlt fél évben

2014.08.03. 08:15

 A közép-magyarországi régióban negyedével több lakást építettek az idén az első hat hónapban, mint a tavalyi év hasonló időszakában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából. A lakásépítések száma országosan ennél kisebb mértékben, 21,8 százalékkal nőtt a tavalyi év első fél évéhez képest – írja az MTI. Minden második új lakást a közép-magyarországi térségben adtak át.

Az év első felében kiadott építési engedélyek száma 28,3 százalékkal emelkedett egy év alatt, míg az ország egészében a bővülés ennél kisebb, 17,9 százalék volt. Budapesten a tavalyinál mintegy 16 százalékkal több, 1024 új lakásra adtak használatbavételi engedélyt az építésügyi szakhatóságok 2014 első félévében. A vállalkozások megbízásából az új lakások 71,6 százaléka épült, tavaly ez az arány 67,7 százalék volt. Ezzel párhuzamosan a természetes személyek által építtetett lakások aránya 8,2 százalékponttal 22,9 százalékra mérséklődött - olvasható a hivatal jelentésében.

Pest megyében az év első hat hónapjában 636 lakás épült, 42,6 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Itt, a fővárosival fordított arányban, az átadott lakások háromnegyedét természetes személyek, közel egynegyedét pedig vállalkozások megbízásából építették. Előbbiek hányada 16,9 százalékponttal nőtt, utóbbiaké szinte alig változott - derül ki a KSH tájékoztatójából.