2,5 százalékkal csökkentek a lakásárak

2014.08.05. 13:36

2,5 százalékkal csökkentek a lakásárak az előző év azonos időszakához képest az FHB lakásárindexe szerint. A piaci tranzakciók számának növekedése eleinte az országos átlagban árcsökkenést hozhat. Kitartó kereslet esetén természetesen az árak felfelé indulhatnak egyre több helyszínen és kínálati szegmensben, ahogy erre már vannak is példák.

A legmocskosabb háború

Valaha, az erkölcsileg fejlettebb korokban még a háborúnak is voltak szabályai, még egymás legyilkolása közben is betartottak valamiféle magasabb normát a küzdő felek. Ma már, a gáztámadások, a gyógyszeres kínzások vagy a médiahalálbrigádok összehangolt akciói idejében rég nincs már ez így. Most is épp azt támadják, ami létünk egyik kevés nyilvánosságot kapó alapeleme: a tetőt a fejünk felett. Láttak már amerikai blokkházat? Vagy japán nyaralót? Kínai lakótelepet? Hát nem 500 évre tervezték őket, az biztos. Valahova már készülnek ezek, feltehetően valami termékenyebb, szakrálisabb földre. Mint a miénk. 

Gondoljuk végig: ha elég olcsók lesznek a lakások, akkor majd szépen megveszik előlünk az összeset a pénzlobbisták és nézhetünk nagyot, nem lesz hova mennünk. A saját hazánkban. Készülni kell és nyitott szemmel járni.
Konteó-nap az Indexen

A lakásárak a 2008 I. negyedévi csúcs óta csökkenést mutatnak, ennek mértéke azonban 2009 és 2011 között országos szinten mérséklődött, és 2012-ben is alacsony szinten maradt. 2013-ban ez a tendencia megtört, mert a 2009-ben megfigyelt értékkel közel azonos, 6,1 százalékos volt a csökkenés. Az azóta feldolgozott adatok azt mutatják, hogy az országos folyamat visszaállt stagnálásra.

Néhány részpiac nemcsak, hogy tartósan jobban teljesít az országos átlagnál, hanem már fordulatot is mutat. A válság időszakában is értékállóbb a Balaton környéke; Nyugat-Magyarország gazdaságilag kedvező helyzetben lévő részei; azok a területek, amelyeknek legtöbbet számít a 4-es metró indulása és a Kelenföldi pályaudvar vonatainak ütemezett menetrendje, az autópályán 2 órán belül elérhető nagyvárosok kedvelt részei és az újjáéledő budapesti belváros.

Az FHB Index elemzéseiben rendszeresen visszatérnek a nemzetközi lakáspiaci helyzet értékelésére. Az idei elemzés legfontosabb tanulsága a polarizálódás. Az európai lakáspiacok közül jó néhányat kevésbé érintett meg a válság, vagy már látszik a fordulat, míg a másik csoportban még nem következett be a válság utáni trendforduló.

Számos országban mozdultak felfelé az árak 2013 utolsó negyedévében, a legnagyobb emelkedést Írországban, az Egyesült Királyságban, Svédországban és Németországban tapasztalták. A legnagyobb esésre Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és Portugáliában került sor, és az idő múlásával Magyarország is kedvezőtlen helyzetbe került.