Megint csak gyorssegélyt kapnak a kórházak

2014.08.05. 07:53

A kórházak 11,8 milliárd, a mentők félmilliárd, a betegszállítók 150 millió forintot kaptak elvileg július 31-ig az egészségbiztosítótól. A kórházak elsősorban lejárt tartozásaik rendezésére fordíthatják a pénzt, amit augusztus végéig el is kell költeniük, írja a Világgazdaság.

Az összeg, noha nem jelentéktelen, ahhoz mindenképpen kevés, hogy érdemben és tartósan enyhítsen a kórházak eladósodottságán. A majdnem 12 milliárd forinthoz képest ugyanis június végére már a 70 milliárd forintot súrolta az egészségügyi intézmények össz-adósságállománya. A Magyar Kórházszövetség előző elnöke, Rácz Jenő a napokban úgy nyilatkozott, hogy a konszolidációs összeg nagyjából egyheti finanszírozásnak felel meg, és ebből csaknem két és fél heti dologi kiadást tudnak kifizetni az intézmények. Az adósságnövekedés ütemét tekintve – a tavaly év végi 48,4 milliárd forintos tartozást hónapról-hónapra növelve sikerült azt mostanra csaknem megduplázni - körülbelül két és fél hónap alatt keletkezett tartozást tudnak a kórházak ezzel kiegyenlíteni.

A főként magyar kis- és középvállalkozásokat tömörítő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László ehhez hozzátetette, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint a 60 napon túl lejárt adósság június végén 27,8 milliárd forintra rúgott. A 90 napnál régebb óta ki nem egyenlített számlák aránya a teljes adósságon belül ugyan ennél kisebb, az OSZ úgy kalkulál, hogy annak nagyjából a felét kapják meg most konszolidációs – vagy ahogyan a közlöny és az államtitkár fogalmazott – működési támogatásként a kórházak.

Rásky László szerint ez is nagy eredmény, hiszen éppen a szövetség szorgalmazta az év közbeni adósságkonszolidációt. Az OSZ-nél remélik azonban, hogy a kórházi adósságrendezésnek ez csak az első lépcsője, ami megfelelő alapot jelenthet ahhoz, hogy elkezdjék leszorítani a 180-200 napos átlagos fizetési határidőket.