Valér
2 °C
8 °C

Nagyon meggazdagodott a fideszes államtitkár

2014.08.05. 09:50

Többet tett félre, mint amennyit keresett, így az egyik leggazdagabb állami vezető lett tíz év uniós parlamenti képviselőség után Glattfelder Béla - írja a Blikk. A májusi választás után hazatérő és július óta a gazdasági tárcánál államtitkáraként dolgozó fideszes politikus a vagyonbevallásában 223 millió forintos megtakarításról számolt be, nála csak Pintér Sándor belügyminiszternek és a korábban ügyvédként dolgozó Berke Barna igazságügyi államtitkárnak van több pénze.

De Glattfelder nemcsak tőkepénzes, hanem az egyik legnagyobb földbirtokos is a magyar politikában. Több mint 140 hektárnyi földje van országszerte - írja a Blikk.

A Miniszterelnökségen 9 államtitkár és 24 helyettes államtitkár lesz Varga: nem magas a 82,6 százalékos hiány A fideszes politikus szerény megtakarításokkal érkezhetett Brüsszelbe. Ugyan a 2004-es parlamenti képviselői zárónyilatkozatát lapzártáig nem küldte el a lapnak az Országgyűlés Hivatala, 2003-ban még mindössze 3,6 millió forintos megtakarítást tüntetett fel, amelyet az akkori parlamenti fizetéséből jelentősen nem gyarapíthatott, más jövedelme pedig nem volt. Glattfeldernek jelenleg 667,1 ezer eurója (207 millió forint) és 16,5 millió forintja van.

A Blikk számításai szerint tíz év alatt a politikus összesen nettó 590 ezer euró (183 millió forint) fizetést kaphatott az Európai Parlamenttől, és ebbe beleszámoltuk még a napidíjakat is, amely akkor jár a képviselőnek, ha részt vesz plenáris ülésen, vagy legalábbis aláírja előtte a jelenléti ívet. Glattfelder még nem reagált a Blikk megkeresésére. Európai parlamenti képviselőként tett pénzügyi érdekeltségi nyilatkozatában azonban arról nyilatkozott, hogy nincs semmilyen gazdasági érdekeltsége, senkitől sem kapott pénzt, és sehonnan sem származik havi ötszáz eurónál (155 ezer forint) magasabb jövedelme.

Glattfeldernek így közel 80 ezer euróval (25 millió forint) több megtakarítása lett tíz év alatt, mint amennyi a fizetése volt. Vett egy környezetbarát Toyota Priust is, amely legalább 10 millió forintba kerülhetett. De a 2004 előtt meglévő 80 hektár földjét is 60 hektárnyi erdővel gyarapította Recsknél, ami országos átlagáron számolva 25-30 millióba kerülhetett, akinek legemlékezetesebb politikai szerepvállalása az uniós parlamentben a magyar akác védelme volt az elmúlt években.

Semmiből aranyat

Az alkímia régi okkult tudomány, titkos társaságok évezredeken keresztül őrzött titka. A Recsknél elrejtett Bölcsek kövével bármelyik templomos készíthet magának aranyat. Az akácosok köréből a strasbourgi páholyba emelt boszorkányinas Glattfelder úgy teremt 25, 250, 2500, sőt, akár 25000000 milliót, mint ahogy más megsüt egy tepsi pogácsát.

Konteó-nap az Indexen