Nem tetszik az Európai Központi Banknak a magyar hitelesmentés

2014.08.05. 21:24

A magyar hatóságok megszegték az  Európai Központi Bankkal (EKB)  való konzultációs kötelezettségüket "a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó egyes intézkedésekre vonatkozó törvényjavaslatról", azaz a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényről. 

Az EKB honlapján kedden jelent meg a július 28-ai keltezésű kormányzótanácsi vélemény.

Az EKB 2014. június 27-én felkérést kapott a magyar Nemzetgazdasági Minisztériumtól arra, hogy alkosson véleményt az említett törvényről, de a törvényjavaslathoz számos módosító indítványt nyújtottak be a magyar Országgyűléshez, amelyek egyikét sem küldték meg az EKB-nak, és a parlament 2014. július 4-én már elfogadta a törvényjavaslatot.

Így a magyar Országgyűlésnek nem volt lehetősége arra, hogy figyelembe vegye az EKB álláspontját. Az elfogadott törvény pedig lényegi eltéréseket tartalmaz a törvényjavaslathoz képest.

Az EKB szerint a törvény visszaható hatálya ellentétesnek tűnik az EU-joggal, és azt javasolják, hogy a magyar hatóságok végezzenek el egy, a rendelkezések visszaható hatályának lehetséges kihatásait elemző átfogó vizsgálatot. Azt is írták, hogy az ilyen intézkedések komoly terhet jelenthetnek a bankszektornak, kedvezőtlenül érinti a magyar pénzügyi szektor egészének stabilitását.