nonononononono

Keményebbek lettek Putyin szankciói

2014.08.07. 11:15 Módosítva: 2014.08.07. 12:38

Oroszország csütörtökön importtilalmat rendelt el az Oroszország ellen szankciókat alkalmazó országokból származó gyümölcsre, zöldségre, hús- és haltermékekre, jelentette be az MTI szerint Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a kormányülés után.

„Oroszország teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, a baromfi, hal, sajt, tej és tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából” – közölte Medvegyev.

Az intézkedés egy évre vonatkozik, de végzetes hatásai valószínűleg nem lesznek. A KSH adatai szerint a magyar mezőgazdasági export 3,4 százaléka megy Oroszországba. Ettől még lehetnek cégek, akik főként az orosz piacra termelnek, nekik komoly gondot is okozhat az orosz lépés. 

 

Májusban már bekeményítettek  

Májusban már lehetett hallani arról , hogy komoly problémát okozhat magyar húsipari cégeknek, hogy az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet, a Roszszelhoznadzor átmenetileg megtiltotta a magyar húsok bevitelét Oroszországba. A Roszszelhoznadzor április 30-án közzétett tájékoztatása szerint az állati eredetű termékek magyarországi ellenőrzésének eredménye miatt döntöttek a korlátozás mellett. 

A dolog akkor érintette többek között a Picket, a Pápai Húst, a Master Good Kft.-t, de akkor a baj kisebbnek tűnt, mint most. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára akkor azt mondta, hogy a helyzet 1-1,5 hónapon belül normalizálódhat. Az orosz ellenőrök Magyarországon 20 üzemet auditáltak, ebből 14-nél találtak hiányosságot, esetükben ideiglenes intézkedést hoztak. Kardeván akkor arról beszélt, hogy a hibákat 1-1,5 hónap alatt ki lehet javítani, a magyar auditot pedig ő személyesen, mint országos főállatorvos fogja igazolni az oroszoknak, és ezután az érintett cégek ismét szállíthatnak az orosz piacra. 

Nem lesz nagy hatásuk a szankcióknak

Az MTI-nek beszélő gazdasági elemzők szerint nem jön el a világvége az orosz importkorlátozás miatt, sőt, még a magyar gazdasági növekedés sem esik vissza túlzottan.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint mintegy 0,2 százalékponttal vetné vissza a GDP-növekedést éves szinten, ha teljesen megszűnne a mezőgazdasági termékek kivitele Oroszországba. Az elemző szerint azonban a várható hatása ennél kisebb lesz, mivel a ezeket a termékeket más piacokon vagy belföldön van esély még értékesíteni.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint sem jó hír az importtilalom, de nem valószínű, hogy önmagában a magyar növekedési kilátásokat jelentősen visszavetné. A magyar exportban a jármű- és feldolgozóipari termékek kivitele foglal el nagyobb súlyt. Az embargó az exporttöbblet további bővülését visszavetheti, de a GDP-növekedés számottevő lassulásával nem kell számolni.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén mintegy 0,1-0,2 százalékpontos GDP-csökkenést jelez előre az évre, ha az Oroszországba irányuló teljes mezőgazdasági kivitel kiesik. Véleménye szerint fontos az orosz piacnak való kitettség, egyes szektoroknak fájni fog a kiesés, de nem veszélyezteti a magyar növekedési számokat.