Gergely
6 °C
23 °C

Lehet, hogy mégse álltak le a végrehajtások

2014.08.07. 07:43

Noha a július 26-án hatályba lépett devizahiteles-törvény értelmében fel kell függeszteni minden végrehajtást, amely a devizaalapú hitelszerződéseknél, (de a forintalapú fogyasztási hitelszerződéseknél, valamint a lízingszerződéseknél is), elképzelhető, hogy a végrehajtói kamara inkább megkerülné a törvényt, hivatkozik az MTI a Magyar Nemzetre.

Ezt arra alapozza a lap, hogy elentkezett egy adós, aki azt kérte az ügyében eljáró végrehajtótól, hogy a hitelszerződése alapján indult eljárást függessze fel a devizahiteles törvény értelmében. Ehelyett azonban egy dokumentumot adtak át neki, amely a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara állásfoglalását tartalmazta.

A végrehajtóknak készült szövegben az állt, hogy a devizahiteles-törvény hatálya nem terjed ki azokra a bankokra és pénzügyi vállalkozásokra, amelyek székhelye Magyarországon kívül van, így ezekben az esetekben a végrehajtás folytatható. Ez alapján az adósnak azt mondták, mivel ő olyan banktól vett fel hitelt, amelynek székhelye nem Magyarországon van, nem függesztik fel a végrehajtást.

A devizahiteles-törvényt beterjesztő Igazságügyi Minisztérium közölte, nincs olyan hitelintézet vagy pénzügyi intézmény, amelyre ne terjedne ki a törvény hatálya, ebből következően pedig a végrehajtási eljárások felfüggesztésével kapcsolatban sincs kivétel.