A falu, ahol 72 milliárdot költöttek el

2014.08.08. 11:03

Nem sokat tudott meg az illetékes minisztériumtól az az országgyűlési képviselő, aki arra volt kíváncsi, mennyibe kerül a tervezett új paksi blokkok kiégett fűtőelemeinek kezelése. Az viszont kiderült, hogy mennyibe került az adófizetőknek az első atomtemető – írja a Napi.hu.

A paksi atomerőmű bővítéséről kötött magyar-orosz szerződés érelmében az új blokkok elhasznált fűtőanyagának kezeléséről az egyezményhez kapcsolódó megvalósítási megállapodásban kell megállapodniuk a feleknek. Erről jelenleg egyeztetnek a felek - írta Szél Bernadettnek, az LMP társelnökének küldött levelében Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

A képviselőnő arra volt kíváncsi, mennyibe kerül az új blokkok kiégett fűtőelemeinek kezelése. A miniszter szerint olyan megállapodást fognak kötni, amely a lehető legalacsonyabb költséggel oldja meg az atomhulladék elhelyezését. A törvényi rendelkezések értelmében ezzel összefüggésben nemzeti politikát kell kidolgozni, amelyről az Országgyűlés dönt.

A miniszter emlékeztetett a Bátaapátiban létesült lerakóra, amelyben Paksról származó, kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat - például kesztyűket, szerszámokat - helyeznek örök nyugalomra. A település lakóinak túlnyomó többsége helyi népszavazáson fogadta el a veszélyes építmény létrehozását.

A Bétaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló kialakítása 2013 végéig folyó áron 72,5 milliárd forintba került, az éves üzemeltetési költség megközelítőleg 700 millió forint - derül ki a képviselői kérdésre adott válaszlevélből.

Az atomtemetőről itt írtunk korábban bővebben.  • Hírek
  • Személyi kölcsön