Sokan szomorkodnak az orosz embergók miatt

2014.08.08. 15:49

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-orosz tagozata szerint célszerű lenne összehívni a magyar-orosz kormányközi bizottság ülését októberben a kialakult helyzet áttekintésére - mondta Tóth Imre, a tagozat elnöke pénteken a testület ülésén, ahol az orosz szankciók magyarországi következményeit elemezték a tagvállalatok.

Az MTI összesállítása szerint – nem meglepő módon – szinte az összes európai országban aggódnak az Oroszországgal üzletelők a szankciók hatásai miatt.

A magyar kereskedelmi kamara kamara tagozati elnöke szerint orosz gazdasági kapcsolatokat érintő szankciók sokkal keményebb hatással lesznek az üzleti kapcsolatokra, az Európai Unió és a magyar gazdaságra, mint ahogyan azt az elemzők várják. Szerinte fennáll a veszélye annak, hogy a szankciók bevezetésével üzleti kapcsolatok szakadnak meg, szünetelnek, nehéz lesz a jelenlegi helyzetet visszaállítani. Tóth szerint a csökkenő orosz piaci lehetőségek a nemzetközi és hazai nagyvállalatokat, kisvállalatokat egyaránt érintik, példaként említette a Molt, az OTP-t, az MVM-et, illetve a magyar beszállítókat alkalmazó nemzetközi autógyártókat, mezőgazdasági gépgyártókat.

A kamara számítása szerint az Oroszországba irányuló magyar export 20-25 százalékát mintegy ezer hazai kis- és középvállalkozás adja - érvelt a tagozat elnöke, aki szerint magyar-orosz vegyesvállalatok létrehozásával lehetne kezelni a helyzetet. Az élelmiszerkereskedelmi cégek képviselői arról számoltak be, hogy eddigi kereskedelmi partnereik harmadik piacról, például Szerbiából származó termékeket keresnek.

Nem jut mindenkinek kártérítés

Az Európai Bizottságnak 400 millió eurós (125 milliárd forint) alap áll rendelkezésére ahhoz, hogy kártalanítsa az EU-tagállamok mezőgazdasági termelőit az orosz élelmiszer-embargó miatt - közölte az EU kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht pénteki belga médiajelentések szerint. Hivatalos válasz azonban egyelőre nincs.

Többek között francia, görög termelők és a lengyel kormány is fölszólította az Európai Uniót, hogy térítse meg az orosz embargó miatt keletkezett kárukat vagy vezessen be ártámogatást.

A lengyel Gazeta Wyborcza szerint az Európai Bizottság egyelőre csak a lengyel almatermelők kártalanításáról tárgyalt az orosz embargó miatt kieső export miatt, a többi gyümölcs- és zöldségtermelő ügye csak érintőlegesen került szóba.