Kivonul egy osztrák multi

2014.08.11. 13:08 Módosítva: 2014.08.11. 16:18

Az ingatlangazdálkodási szolgáltatásokat nyújtó Reiwag AG növekedéséről vált ismerté, azonban Magyarországon Viktor Wagner, a cég vezetője visszavonulót fújt. Az itteni, az utóbbi években egyre romló teljesítményt nyújtó kft. már végelszámolási eljárás alatt áll, írja a Napi.hu.

Vissza kell vonulnunk Magyarországról, mivel nem látjuk olyannak helyzetünket, hogy legálisan pénzt tudjunk ott keresni

- mondta a létesítménygazdálkodással és hulladékgazdálkodással foglalkozó Reiwag GmbH vezetője a Wirtschaftsblatt nevű lapnak; a cikk címe az, hogy "A Reiwag feladja Magyarországot".

osztrák lap.png

A problémát számukra Magyarországon az jelenti, hogy ott még mindig a szürkegazdaság az uralkodó. Viktor Wagner szerint a magyar piacon vannak olyan versenytársaik, akik alkalmazottaik mintegy 70-80 százalékát kénytelenek feketén foglalkoztatni. A társaság vezetése mintegy nyolc évnyi Magyarországi jelenlét után döntött arról, hogy kivonul Magyarországról, ahol a csúcsidőkben mintegy 600 embert foglalkoztattak. Ezzel szemben a cseh és horvát jelenlétével teljes mértékben elégedett a cég.

Fél évvel ezelőtt ennek tizede volt a létszám, 2013 elején pedig még több mint 130-an dolgoztak a társaságnál. A Reiwag Kft.  – amelybe korábban beolvadt az épülettakarítással foglalkozó Reiwag Facility Services Kft. – a Céginfo.hu adatai szerint ez év január 1-jétől végelszámolás alatt áll, immár alkalmazott nélkül.

A Reiwag GmbH tulajdonában álló társaság tavaly 488,4 millió forint nettó árbevétel mellett 61,6 millió forint adózás előtti eredményt ért el. A cég számai az elmúlt években folyamatosan romlottak, hiszen 2010-ben még közel 1,2 milliárd forint forgalmat produkált, ami 54 milliós nyereséggel párosult. Időközben a saját tőke is elolvadt, a 2010-es 268,5 millió forintról 111,5 millióra.