Tolonganak a jelentkezők az ingyenpénzes melóért

2014.08.11. 15:48 Módosítva: 2014.08.11. 15:57
Angliában, illetve Belgiumban kapott állást az első két magyar, aki az Első EURES-állásod programra pályázott – tudta meg az Index a GI Grouptól, a program egyik szervezőjétől. A programra az Index hívta fel először a figyelmet, cikkünk megjelenése óta Magyarországról több mint tizenötször annyian jelentkeztek, mint előtte összesen.

Az Első EURES-állásodra több mint 800 magyar álláskereső jelentkezett írásunk megjelenése után, előtte összesen alig ötvenen. 

A jelentkezők közül a legtöbben 23-26 év közöttiek, 250-en legalább két nyelven folyékonyan beszélnek és van felsőfokú végzettségük. Leginkább ügyfélszolgálati pozíciókra jelentkeztek, ahol fontos a nyelvtudás. Népszerűek még a kereskedelmi, üzletfejlesztési és IT-állások. A már felvett álláskeresők mellett három embert hívtak be interjúra, Németországba, Ausztriába és Angliába.

A programban az a jó, hogy

  • bármilyen képzettséggel lehet jelentkezni
  • az is jelentkezhet, aki magától talált magának álláslehetőséget más csatornán keresztül
  • nem csak első állást keresők jelentkezhetnek, viszont
  • nagyon fontos a nyelvtudás

Képzéseket kínálnak

Ki jelentkezhet a programra?

Bárki, aki:
  • 18–30 év közötti EU-állampolgár, aki egy másik EU-tagállamban szeretne dolgozni (aki pont kiesik a 30 évből, ne keseredjen el: 2015. szeptemberétől 35 éves korig lehet majd jelentkezni.)
  • tud valamennyire angolul vagy a célország nyelvén (erre még visszatérünk)
  • nem szakmai gyakorlatra, hanem valódi, dokumentált, legalább fél évig tartó állásra jelentkezik
  • az, hogy talált-e már állást, álláshirdetést, vagy csak most kezdene keresni, nem számít

Az Első EURES-állásod honlapon regisztrálva töltheti fel az önéletrajzát, illetve itt böngészhet az állásajánlatok között. Ezt megteheti a sima EURES-honlapon is, ami ráadásul magyarul is elérhető – ezt a 30 feletti munkakeresők is használhatják, de nekik nem lehet támogatásra pályázni.

Kulcsár Zita, a GI Group tanácsadója elmondta: a cég most ingyenes képzésekkel segíti a magyarországi jelentkezőket. A múlt héten tartott első alkalmakra 80 fő regisztrált. A következő alkalmakat szeptember elején szervezik, összesen 150 hely van, azokat hívják meg, akik regisztrálnak az önéletrajzukkal. A képzésen az önéletrajzírással, az interjúra való készüléssel és a kultúrsokkal foglalkoznak többek közt.

A jelentkezőknek fel kell tölteniük az önéletrajzukat az adatbázisba, és böngészhetik az állások listáját – vagyis jelentkezniük kell a programra (lásd keretes írásunkat). Azokat, akiknek a profilja beleillik valamelyik cég által keresett körbe, meg is keresik, de a legtöbb embernek magának kell kikeresnie az őt érdeklő állásokat az adatbázisból.

Aki megpályázott egy állást, és behívják interjúra, kérhet támogatást az útiköltséghez, távolságtól függően 2-300 eurót. Ha felveszik, a költözéshez is kaphat pénzt, ez megint a célországtól függ, 600 (Bulgária) és 1200 euró (Dánia) között mozognak az összegek, tehát összesen akár 1500 eurót lehet igényelni, ha valaki messziről költözne Skandináviába.

Nézzék meg a leírást

„Azt tudom javasolni, hogy több csatornára építkezzenek a jelöltek, vegyék a fáradságot, hogy átnézik a munkaköri leírásokat és konkrét állásokra jelentkeznek. Keressenek önállóan állásportálokon, az EURES adatbázisában” – mondta Kulcsár, aki szerint a nyelvtudás kritikus pont. Aki nem tud erős középfokon egy idegen nyelvet, olyan céghez kerülhet be legfeljebb, ahol már dolgoznak magyarok, akik támogatni tudják.

Fizetni nem kell semmiért, sem az álláskeresőknek, sem az állásokat meghirdető európai cégeknek, az Európai Bizottság állja a cechet.

– szögezte le korábban Germán Henao, a GI Group (az Európai Bizottság partnere) képviselője. Szerinte azért lehetséges, hogy alig ismerték őket Magyarországon, mert a költségvetésüket nem költhetik reklámra, a keretük 90 százalékát a jelentkezőkre kell költeniük a szerződésük értelmében.