A Seychelle-szigetekről hozott vissza Balaton-parti ingatlant a NAV

2014.08.12. 16:26 Módosítva: 2014.08.12. 16:27

Nem mindennapi ügyet göngyölítettek fel a NAV nyomozói: egy szegedi férfi Seychelle-szigeteken átívelő üzlettel próbálta kimenteni cége vagyontárgyai közül a társaság Balaton parti és szegedi ingatlanjait; ezért akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat - közölte az adóhatóság a honlapján.

Repcemag, takarmánybúza, trópusi szigetek

A szegedi férfi a gyanú szerint egy főként takarmánybúza kereskedelemmel foglalkozó céget irányított, annak a tulajdonában volt egy szegedi és egy Balaton parti ingatlan. A kft. nevében olyan szerződést kötöttek, amely szerint csaknem 200 millió forint értékű repcemagot szállítanak szűk két hónap alatt egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cégnek. A teljesítés meghiúsulása esetére 3-25 százalékig terjedő kötbért kötöttek ki.

Mivel a kft. csak takarmánybúzával kereskedett, repcemaggal nem rendelkezett, sőt nem is vásárolt, a szerződést nem tudta teljesíteni. Így életbe léphetett a szerződés kötbérre vonatkozó passzusa, amelyből a legmagasabb százalékot határozták meg. A magyar cégnek a teljesítés elmaradása miatt így több mint 46 millió forintos kötbért kellett fizetnie a külföldinek.

Családban marad az offshore ingatlan

Az offshore cég a követeléséhez fűződő jogait egy dollárért adta tovább egy másik, a férfihez köthető offshore cégnek, majd engedményezte a felesége nevén lévő magyar kft.-re. Mivel pénzzel nem rendelkezett, ingatlanjait adta tartozása fejében. Ezzel a kis csavarral az ingatlanok végül a családban maradtak.

Az ingatlanokat eredetileg birtokló gazdasági társaság időközben adó- és egyéb tartozásokat halmozott fel, és mivel vagyona nem volt, felszámolás alá került. A nyomozás feltárta, hogy a szóban forgó összes szerződés színlelt szerződés, és a férfinek az volt a célja, hogy az ingatlanokat kivonja a kft. vagyontárgyai közül. A furfangos üzlet azonban megbukott, a pénzügyi nyomozók a 40 millió forint értékű ingatlanokat zárolták, ennek köszönhetően a hitelezői igények teljes mértékben megtérülhetnek.

Az ügyben a pénzügyi nyomozók vádemelési javaslattal élnek a Szegedi Járási Ügyészségnél. A csődbűncselekmény és számvitel rendjének megsértése megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatott férfivel szemben a törvény akár öt évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi - ismerteti az adóhatóság.