Siker a köbön: még több magyar papírtörlőbe fújhatják az orrukat a norvégok

2014.08.12. 10:44

1,3 milliárd forint értékű gyártósort helyezett üzembe a norvégiai Drammenben a Vajda Papír. A cég higiéniaipapírt gyárt és exportál. A beruházással a vállalatcsoport megduplázta, évi 35 ezer tonna fölé emelte norvég gyárárnak éves kapacitását. A teljes cég kapacitása 15 százalékkal, évi 120 ezer tonnára emelkedik.

A Magyarországon gyártott termékek egy részét ezentúl a norvég üzemben gyártják majd, de továbbra is itt marad a szalvéta és zsebkendőgyártás, illetve a szalvéta- és zsebkendőfejlesztés is. A norvég fővárostól 60 kilométerre fekvő drammeni gyárban végrehajtott beruházás teljes értéke mintegy 1,33 milliárd forint (4,3 millió euró) volt.

A skandináv piac egyébként azért is fontos a magyar tulajdonú cégnek, mert itt például sokkal több konyhai papírtörlőt használnak, mint Európa más országaiban. A skandinávok zsebkendő és szalvéta helyett is papírtörlőt használnak, állítják közleményükben.

A cég amúgy Magyarországon, Romániában, Finnországban, Lengyelországban és Norvégiában több mint 500 főt foglalkoztat, kis magyar családi vállalkozásból lett multi. Idei forgalma a tervek szerint meghaladja majd a 30 milliárd forintot.