Jól megy a magyar ipar

2014.08.13. 10:16

Júniusban 11,3 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, a májusit pedig 1,8 százalékkal haladta meg - erősítette meg a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

kshipar .png

A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatokon kívül az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá.

Az ipari export az év első hat hónapjában 12,2 százalékkal, júniusban 15,1 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele júniusban 24,4 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export majdnem egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 1,2 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése január-júniusban 1,0 százalékkal, júniusban 8,4 százalékkal nőtt, 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai júniusban 11 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.